Vanda

Ascocentrum, Doritis, Phalaenopsis, Renanthera, Rhynchostylis. Vanda …
Odpovědět
apolenka

Re: Vanda

Příspěvek od apolenka »

Rozkvetla první vandí vlašťovka, takovej nezmárek :mrgreen: ObrázekObrázek
Zdenka

Příspěvek od Zdenka »

Gratulka. Má krásnou barvu
ma-ja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ma-ja »

Tak jsem si dneska připravila všechny věci na operaci té vandy a když jsem ji sundala ze závěsu, tak jsem zjistila, že má 2 čudlíky. A to ještě nejsou ani dva měsíce co odkvetla. Já to fakt nedokážu ji řezat :(
Přílohy
P6055140.JPG
Marta1

Příspěvek od Marta1 »

Chápu a nevím,co bych na Tvém místě udělala...
Míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Míra »

ma-ja píše:Tak jsem si dneska připravila všechny věci na operaci té vandy a když jsem ji sundala ze závěsu, tak jsem zjistila, že má 2 čudlíky. A to ještě nejsou ani dva měsíce co odkvetla. Já to fakt nedokážu ji řezat :(

Ma-jo. To je právě ten kámen úrazu. Rostlina se anaží zachránit, tak co nejvíce vykvétá aby splodila potomstvo. Bude slábnout čím dál více, protože se ukvete a nakonec ji nezachráníte.Tuto chybu jsem v počátcích pěstování také udělal a o Vandu přišel. Dnes to řeším radikálně, poupata vylomím a konám to, co je potřeba, protože vykvetlý stvol za cenu rostliny není dobrá volba ale dělejte jak myslíte.
ma-ja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ma-ja »

Míra píše:
ma-ja píše:Tak jsem si dneska připravila všechny věci na operaci té vandy a když jsem ji sundala ze závěsu, tak jsem zjistila, že má 2 čudlíky. A to ještě nejsou ani dva měsíce co odkvetla. Já to fakt nedokážu ji řezat :(

Ma-jo. To je právě ten kámen úrazu. Rostlina se anaží zachránit, tak co nejvíce vykvétá aby splodila potomstvo. Bude slábnout čím dál více, protože se ukvete a nakonec ji nezachráníte.Tuto chybu jsem v počátcích pěstování také udělal a o Vandu přišel. Dnes to řeším radikálně, poupata vylomím a konám to, co je potřeba, protože vykvetlý stvol za cenu rostliny není dobrá volba ale dělejte jak myslíte.

Míro, já vím, že máte pravdu, taky jsem si to myslela, ale nedokážu to. Ještě si to nechám projít hlavou, už dneska jsem kvůli tomu nemohla ani spát :?
ma-ja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ma-ja »

Tak jsem to udělala, vím, že je to nutné :? Dám ji tedy dle rady do hrubé kůry s dř. uhlím. Můžu ji zasadi i kousek nad ty kořeny? Zaprvé, aby se stonek zkrátil a taky, aby šla lépe ukotvit?
Přílohy
P6085149.JPG
radzak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radzak »

ma-ja píše:Tak jsem to udělala, vím, že je to nutné :? Dám ji tedy dle rady do hrubé kůry s dř. uhlím. Můžu ji zasadi i kousek nad ty kořeny? Zaprvé, aby se stonek zkrátil a taky, aby šla lépe ukotvit?

Postavte ji až na dno, aby se stonek co nejvíce zkrátil a dejte dobrou drenáž z větších kusů nalámaného polystyrenu asi tak do 1/3 výšky květináče.
http://www.webareal.cz/kvetyzlucni
Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
Strelka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Strelka »

Mohu se zeptat, jakou nejnizsi venkovni teplotu snese Vanda pri letneni pod stromem? Nekde jsem cetla, ze by teplota nemela klesnout pod 15 stupnu, tak ji zatim stale nosim na noc domu.
Míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Míra »

Strelka píše:Mohu se zeptat, jakou nejnizsi venkovni teplotu snese Vanda pri letneni pod stromem? Nekde jsem cetla, ze by teplota nemela klesnout pod 15 stupnu, tak ji zatim stale nosim na noc domu.

Žádný strach, přes zimu je mám ve 13°C a nic se neděje. I venku jim pokles přes noc okolo 10°C vadit nebude. Nemusíte se bát.
Odpovědět