Orchideje Čr a Sr

Byli jste na přírodních stanovištích a chcete se o svoje zážitky podělit? Chystáte se na cesty a sháníte informace?
Odpovědět
Vlada R.

Re: Orchideje Čr a Sr

Příspěvek od Vlada R. »

Zdravím z Bílých Karpat. Zde je to zoufalství. Asi tvrdé mrazy a následné sucho způsobily, že orchidejí je hrozně málo. Dnes jsem navštívil 5 míst, kde rostlo dohromady přes 100 tořičů Holubyho, a letos ani jedna rostlinka. Vstavačů mužských je tak polovina a jsou malé, bledé vůbec nezakvetly. Zatím jsem nenašel ani jednu okrotici, bradáčky a vemeníky ubohé. Jedinou radost jsem měl z krásných vemeníčků zelených a z množství v. vojenských. Později přidám fotky, vemeníčky byly skvělé. Zítra zkusím střevíčníky.
zuzana

Příspěvek od zuzana »

Zo slovenskej strany je to nápodobné.Vstavač ani jediný , bradáčika sotva desatina.Situáciu zachraňuje len prilbovka dlholistá, tej sú tu stovky. Jednoducho katastrofa. :(
olaw
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olaw »

Střední Čechy hlásí velké množství orchidejí. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Oproti loňsku podstatně.
orchidejky

Příspěvek od orchidejky »

olaw píše:Střední Čechy hlásí velké množství orchidejí. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Oproti loňsku podstatně.

Jak kterých, vstavač nachový je bídný :-(
pavelheger
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelheger »

olaw píše:Střední Čechy hlásí velké množství orchidejí. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Oproti loňsku podstatně.

A proč střední Čechy nepošlou velké množství fotek toho velkého množství orchidejí :?: :lol: :lol: :lol:
Díky
Pavel
orchidejky

Jarda myslel Liblickou louku, kde se fakt zadařilo. Vstavačů vojenských je tam spoustu, také prstnatců májových, s prstnatcem pleťovým je to horší, ten tam byl s jistotou jeden, ale kříženců s májovým bylo víc. Kruštíků bahenních taky mraky, ty zatím nekvetou a a bradáčkům to tam patří, těch je tam kvadrilión :-D Okrotic bílých jsme našli taky spoustu a to i na lokalitě v Žehuni. Také hlístníků jsme na jedné lokalitě našli spousty. Ještě přidávám odkaz na fotky na Rajčeti :arrow: http://orchidejky.rajce.idnes.cz/Slatin ... PP_Slepec/

Obrázek Obrázek
pavelheger
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelheger »

Nádhera, díky ;)
Hezký den
Pavel
Vlada R.

Příspěvek od Vlada R. »

No, okrotice dlouholisté jsem dnes taky našel moc pěkné. Taky 6 odkvetlých korálic, což je tak třetina množství dané lokality. Na další lokalitě tořiče opět ani ťuk. Uf, a to jsem si vzal týden dovolené! Prstnatců pletních méně, ale jde to, na jednom místě byly skvělé a bylo jich hrozně moc. Tak se zdá, že podobně jako u Liblic, bahenní orchideje letošní zimu ustály líp. Zato ty nachové a údajně i mužské z Českého krasu opravdu zoufalství. No, ještě uvidíme, jestli letos oproti loňsku pokvetou vstavače bahenní.
Zdá se, že jednotlivé druhy pojaly letošek různě. Vstavače vojenské se mi tu zdají být v pohodě, mužských méně, ale jsou, no a nachové či bledé, co jsem viděl, nezakvetly v podstatě vůbec. A kolektivně to vyřešily ty tořiče, bez jediného stávkokaze, prevíti. Zítra valím na střevíčník, tak uvidím.
Natasha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natasha »

Pravdepodobne Vstavačovec májový (Prstnatec májový) - Dactylorhiza majalis (hanbím sa :oops: , ale v tých názvoch mám stále guláš). Našla som pri túre vo Veľkej Fatre kúsok nad Ružomberkom. Rástli na bahnitej pôde veľkosti asi 5 x 5 m. Fotilo sa zle, bol dosť silný vietor.
Přílohy
IMG_5146.JPG
orchidejky

Parádní ;-)
Odpovědět