pavla píše:Z mojí Stanhopey jsem se asi radovala předčasně - list je bledý a začíná flekovatět.... Co by to mohlo být?
Já ti asi neporadím co by to mohlo být, jen sem chci napsat jednu právě získanou zkušenost se Stanhopeama
pavla píše:Z mojí Stanhopey jsem se asi radovala předčasně - list je bledý a začíná flekovatět.... Co by to mohlo být?
radzak píše:Zdenka píše:Radzak, zcela určitě ne, rosím jen některé rostliny, phalaenopsisy ne. A při mém způsobu pěstování ji nepostříkám vodou ani náhodou.
Tak nebyl už chycený, když jste ho kupovala? Přece to nevzniklo jen tak. Nějaké podezření mít musíte.
Karlos píše:Radzak: Něco podobného co má Zdenka se mi rozjelo v zimě taky. Už jsem to tu psal, takže se trapně opakuju, ale phalaenopsisy mám na okně 15 let a čisté a najednou na ně hopsnulo tohle sviňstvo, bakterióza. Šíří se rychle, jeden list, druhý list a pak konec. Postřikem měďnatými přípravky se to omezilo, ale bohužel nevytratilo. Počítám že v zimě to bude zase průser. Holt kytky jsou vytažené z nedostatku světla a pletiva řídká. Bakterie mám i na ostatních rostlinách, záleží doslova na tvrdosti listů, např cattleyím se vyhýbá, ale na měkkolistá dendrobia jde rychle. Vodou to asi je, lépe řečeno postřikováním. Zavlekl jsem si to do sbírky s nějakou kytkou jak jinak, předtím jsem nic takového neznal a to jsou podmínky stejné. Prý to přenáší i malí roztoči. Chtělo by to jednoznačně identifikovat.
radzak píše:Karlos píše:Radzak: Něco podobného co má Zdenka se mi rozjelo v zimě taky. Už jsem to tu psal, takže se trapně opakuju, ale phalaenopsisy mám na okně 15 let a čisté a najednou na ně hopsnulo tohle sviňstvo, bakterióza. Šíří se rychle, jeden list, druhý list a pak konec. Postřikem měďnatými přípravky se to omezilo, ale bohužel nevytratilo. Počítám že v zimě to bude zase průser. Holt kytky jsou vytažené z nedostatku světla a pletiva řídká. Bakterie mám i na ostatních rostlinách, záleží doslova na tvrdosti listů, např cattleyím se vyhýbá, ale na měkkolistá dendrobia jde rychle. Vodou to asi je, lépe řečeno postřikováním. Zavlekl jsem si to do sbírky s nějakou kytkou jak jinak, předtím jsem nic takového neznal a to jsou podmínky stejné. Prý to přenáší i malí roztoči. Chtělo by to jednoznačně identifikovat.
Také mám falenopsisy na parapetu, ale zatím jsem se s tím opravdu nesetkal. Doufám, že se mi to bude i v budoucnu nadále vyhýbat. V tom případě ale bohužel nevím, jak poradit
Nancy píše:Vracím se k tomuto tématu po delší dovolené s nadějí, že někdo objevil cokoliv, čím se tyhle záhadné fleky dají zastavi, a místo toho se tady řeší něco úplně jiného?![]()
Takže zatím v boji s prevítem nic nového? Zdá se, že na některých phalaenopsis zabralo koloidní stříbro (lehce do zálivky + důkladně potřít všechny listy). Bohužel se nové fleky objevily na vandách, které byly dosud naprosto ok ... Prosím, prosím, zkuste překousnout osobní poznámky, které ani nejspíš nebyly myšleny tak, jak byly pochopeny, a poradit, co by se ještě dalo vyzkoušet, co komu aspoň částečně zabralo.
V jaké koncentraci by se mělo koloidní stříbro použít do zálivky?
Ještě jedna poznámka: Přikláním se k názoru, že je to nějaká nákaza z volné přírody, spíše než zavlečení do sbírky novým přírůstkem. V mém případě nejdříve oflekatěly caleye a různé hypermarketové "cambrie", které se vloni letnily pod velkým ořešákem. Loňské chladné a deštivé léto jim ani ořešáku neprospělo. Stejné fleky jsou právě i na listech ořešáku, které začaly předčasně a ve velkém opadávat (je to velký silný strom, nikdy žádnou nákazou netrpěl). Skvrny se objevily letos i na oleandrech a dokonce i masožravkách (sarracenie). Takže žádná legrace. Ořešák kvůli tomu nepokácím, ale orchideje už letnit nebudu, bez výjimky! Catleye a "cambrie" už jsou dávno v popelnici. Taky většina phalaenopsis, na kterých se ty proklaté fleky začaly objevovat jako první. Na likvidaci jsem šla docela razantně, ale pořád se objevují nové kytky, které byly dosud naprosto v pořádku a fleky se objeví až teď. Takže jak správně poznat "ty nakažené", které jsou potenciálním nebezpečím pro vzácnější kousky??? Prostě je třeba najít něco, co zabírá. Čím dřív, tím líp!
Dík za každý tip.