Paphio píše:zaruba píše:V Mexiku na lokalitách Laelia anceps spadají občas noční teploty až téměř k nule. Nutno říci ale, že přes den jde teplota většinou i přes 20°C. Navíc jsou rostliny prohřívané slunečním svitem. Všem těmto druhům dělají dobře veliké rozdíly mezi denní a noční teplotou. Není to ale podmínkou. Letněné nasazují na květ ochotně na konci léta nebo začátkem podzimu. Myslím, že v kultuře není rozdílu mezi L. anceps, gouldiana nebo autumnalis. Zimní teplota okolo 10°C za předpokladu částečně seschlých a nezalévaných rostlin by měla být Ok. Za denní teplotu okolo 15°C budou vděčné už kvůli tomu alespoň částečnému kolísání.
Ze jmenovaných se mi zdá L. gouldiana nejvíce tolerantní k vyšším teplotám v zimě.
U L. gouldiany se mi nepodařilo dopátrat v literatuře lokalitu. Moc jsem se ale nesnažil

Pouze jsem někde dohledal, že lokalita je neznámá, prý snad někde ve státě Hidalgo, kde bych ji typoval na stranách hor odvrácených od moře. Tam by mohla růst na opadavých dubech v aridních údolích společně s kaktusonou vegetací. Něco jako Laelia anceps, kterou jsme viděli ve státě SLP, kde byla krajina více otevřená k Mexickému zálivu. Z toho bych usuzoval, že L. gouldiana bude ještě tvrdší a o něco suchomilnější nežli L. anceps.
Nedokáži říci, které z komplexu L. anceps, gouldiana či autumnalis snáší v zimě vyšší teploty. Mě nějak připadá, že je těmto druhům jedno jak teple se přezimují. Pouze nesmějí v zimě růst, protože přírůstky vlivem malého světla by byly nekvalitní. V zimě ale většinou kvetou a ještě vlivem zasušení nerostou ani při vyšších teplotách. Tím, že kvetení nasazují někdy v období léto až podzim tak s nimi nemám s násadou žádné problémy a připadá mi, že zimování násadu vůbec neovlivňuje. Prakticky z každého nového přírůstku vyhánějí květní šlahoun.
L. gouldianu jsem měl do předloni. Krásnou silnou rostlinu. Nějak ale nedokázala protlačit květy pochvami v kterých se vyvíjela poupata. Bylo to celé zalepené od nektaru a ulepená poupata se nedokázala bez poškození otevřít. Tak se to dělo několik roků tak jsem ji dal pryč, protože jsem se domníval, že je nějak nemocná. Jednou se mi to stalo i u L. anceps. Loni jsem ale zjistil, že to bylo pouze nadměrnou zálivkou. Když má rostlina při vývoji květenství nadbytek vody tak vytváří i více nektaru, který se vyvíjí nadměrně i na klasu v místech kudy vyrůstají poupata. Ta se pak lepivou šťávou namočí a květ se nedokáže rozvinout. To co zpočátku vypadalo jako choroba se ukázalo býti pěstitelskou chybou. Po zjištění této příčiny jsem se rozhodl pořídit si ji znovu. A to je také důvod proč mám zájem o tu Vaší odnož, který stále trvá.