Phragmipedium
Re: Phragmipedium
Zdravím. Uvažuju o koupi Phragmipedia a tak by mě zajímalo jak moc náročné na péči je.
Zdravím,jdu pro radu..Mám 3rokem Phragmi.longifolium var hincksianum,krásně roste,listy má už některé přes 50cm,ale nekvete.Udělalo za tu dobu 2růžice a ted rostou další 3malé rostlinky.Přes léto ho mám venku,jinak na jižní straně..Teploty se motají kolem 17-23st.Našla jsem si,že by mělo kvést v průběhu celého roku...Děkuju za info 
Ježíš néé,letos jsem ho přesazovala a už jsou zase kořeny omotané kolem květníčku.Substrát mám hrubou piniovku,rašeliník,dřevěné uhlí a pemzu.
Hanko,je to terestrická orchidej,podle mýho ti tam chybí terra... 
Ač jsem si poskočila,co je terra..?Že je terestrická vím,kdo by taky hledal Phr.na stromě,že jo..
Myslíš,přidat listovku?
Hanko,dávám jim velkou porci zeminy do substrátu,místo dřevěnýho uhlí,který pravděpodobně nikdy nepotkaly a od kterého se pomalu ustupuje...
P.S....terra = země
P.S....terra = země
Ještě poznámka-něktrá phragmi rostou epifyticky-poměrně vysoko na stromech,stejně jako terrestricky.A některá jsou převážně lithophyty (Phr.hirtzii)
Phr. longifolium je ale typicky terestrická orchidej.
P.S...držím Ti palce,na to hincksianum jsem hrozně zvědavej...

Phr. longifolium je ale typicky terestrická orchidej.
P.S...držím Ti palce,na to hincksianum jsem hrozně zvědavej...
Naposledy upravil(a) marťan dne čtv 31. kvě 2012 19:24:19, celkem upraveno 2 x.
- kajmii
- Kontaktovat uživatele:
Marťane: To uhlí je tam kvůli desinfekci nebo ne? Ted jsem z toho teda totální jelen, myslela jsem, že dáváš phragmi do směsi kůry a pemzy. Takže ještě hlínu?
Kajmi,desinfekci proti čemu?
Kdybys udělala mikrobiologický rozbor substrátu,najdeš tam batalión bakterií a virů všeho druhu.
Při volbě substrátu vycházím hlavně z toho,kde to rostlo.Terestrické orchideje budou asi potřebovat k růstu právě přídavek zeminy,zetlelého listí,mech atd.
Pemza,perlit,kokosové čipsy-to je tam kvůli vzdušnosti.
(Když jsem srovnával receptury substrátů pro paphiopedila (asi dvacet) slavných pěstitelů,byly tam docela diametrální rozdíly...
)
Phragmi potřebují permanentní vlhko,ale vzduch u kořenů-tohle je popisováno prakticky u všech...
Kdybys udělala mikrobiologický rozbor substrátu,najdeš tam batalión bakterií a virů všeho druhu.
Při volbě substrátu vycházím hlavně z toho,kde to rostlo.Terestrické orchideje budou asi potřebovat k růstu právě přídavek zeminy,zetlelého listí,mech atd.
Pemza,perlit,kokosové čipsy-to je tam kvůli vzdušnosti.
(Když jsem srovnával receptury substrátů pro paphiopedila (asi dvacet) slavných pěstitelů,byly tam docela diametrální rozdíly...
Phragmi potřebují permanentní vlhko,ale vzduch u kořenů-tohle je popisováno prakticky u všech...