Paphio píše:Mila.J píše:Paphio, no právě . Ani anorganické soli, jak uvádíte, nevykazují stejnou vodivost při stejné množství. Což uplatnitelnost měření relativizuje. Natož ještě různé látky organické.
Co se týče organiky, několikrát jsem tady varoval před přehnojením dusíkem (mnozí mi nevěří a raději bojují s fleky). Jinak považuji měření konduktometrem za spolehlivé, nedělejte z toho vědu.
O složení a vhodnosti hnojiv si přečtete na článku o pH (niz výše). Pro ty, co jsou líní to přečíst, cituji odstavec: Je třeba se snažit o stejnoměrné zásobení rostliny po celý rok při nízké zátěži solemi. Ideální způsob je hnojení při každé zálivce nízkou koncentrací plného hnojiva chudého na balast. Balastem chudá hnojiva se vyznačují tím, že obsahují málo zbytků soli, které rostlina nepřijímá ve větším množství. Tyto se trvale hromadí v substrátu a zvyšují koncentraci solí (např. chlorid, síran). Tato hnojiva se rozpoznají podle toho, že udávaný obsah živin dusíku, draslíku a fosforu je přes 10% (např. 18 - 10 - 18).
Paphio , souhlásím s vašim tvrzením. Já si myslím, ze stejne jako v přírodě, je mozné přidávat živiny témeř při kazde zalivce, ale na rozdíl od návodu, ve stopových koncentracích. Já osobně letos nasadil tekuté hnojivo kamasol grun s pomerem 10:4:7 a dávku ji to čerpadlem přímo do zalivky. Jak se to osvědčí uvidím a dam vědet.