marťan píše: ...a jak mám zjistit,jestli mi kytka poroste,když to nezkusím... Myslím,že i ti zkušení jich pár v životě odrovnali,viď Radku...
Určitě každý už něco odrovnal. Když si přečtu tu knížku (mám ji taky), tak jednoduše zjistím, že v paneláku je to velmi obtížné. Tak to zkoušet nebudu. Budu samozřejmě zkoušet takové rostliny, kterým jsem schopná podmínky zajistit, i když to jistě automaticky neznamená, že ji nezahubím. Ale pravděpodobnost je prostě menší. Jinak platí, že jsou nádherné a že vám tak trochu závidím. Tak snad v dalším životě....
Sakra, to jsem ale píchnul do vosího hnízda ! Konkrétně jsem nemyslel nikoho. Je to hodně o zkušenostech a také o ochotě pro ty kytky lecos obětovat. A já do nikoho nevidím. Jen si občas kladu otázku, zda je začátečník s provizorními podmínkami schopen úspěšně pěstovat nějaký pěstitelský oříšek, který si pořídil. Asi je rozumnější si své schopnosti ověřit na jednodušších druzích a postupně si pořizovat náročnější. Pěstování orchidejí je hodně o trpělivosti a tu bohužel každý nemá.
marťan píše:Zdenko, Paphio pěstuje také na parapetech...
Paphio není začátečník. A ještě k předešlému dotazu. Každý by měl být schopný (a hlavně ochotný) si stanovit svoje možnosti. Asi je jasné, že například kytka z třítisícové výšky v teplém a suchém paneláku na parapetu neporoste.
radzak píše:Sakra, to jsem ale píchnul do vosího hnízda ! Konkrétně jsem nemyslel nikoho. Je to hodně o zkušenostech a také o ochotě pro ty kytky lecos obětovat. A já do nikoho nevidím. Jen si občas kladu otázku, zda je začátečník s provizorními podmínkami schopen úspěšně pěstovat nějaký pěstitelský oříšek, který si pořídil. Asi je rozumnější si své schopnosti ověřit na jednodušších druzích a postupně si pořizovat náročnější. Pěstování orchidejí je hodně o trpělivosti a tu bohužel každý nemá.
No ono není to tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo. V bytě jde hlavně o kvalitní zálivkovou vodu a dostatečně nízké teploty, zvláště na noc. Mnohé druhy považované za začátečnické mi nešly, a naopak tzv pěstitelské oříšky rostou jako z praku. Údaje z lokalit nedodržuji, teplomilné orchideje pěstuji při nižších teplotách aby netrpěly nízkou vzdušnou vlhkostí.
Radku,jestli jsi nemyslel konkrétně nikoho,tak to zbytečně řešíme... Pravdou je,že začátečník jsem na tomhle fóru já,tak jsem se-pochopitelně-ozval,měl jsem za to,že myslíš mne. Mám doma všechny tři zóny,aniž bych potřeboval skleník...
marťan píše:Radku,jestli jsi nemyslel konkrétně nikoho,tak to zbytečně řešíme... Pravdou je,že začátečník jsem na tomhle fóru já,tak jsem se-pochopitelně-ozval,měl jsem za to,že myslíš mne. Mám doma všechny tři zóny,aniž bych potřeboval skleník...
Já mám doma taky všechny tři zóny , protože jsem příslušníky mé rodiny okouzlila svou vzácnou despoticko-cholerickou povahou a připuštěním diskuze ala malej Saddám (jak mi vlídně říkají) o všem co se týká teplot v místnostech mnou obsazených . Manžel už připustil, že se mu v zimě spí lépe v 8-10 C a pochopil, že pokud je mu v bytě zima, má si vzít ponožky a župan .