Viróza
Re: Viróza
Nerosím, večer už vůbec ne. Co nějakým hnojením.Teď hnojím Biplantolem, jednou za měsíc na list(ne večer a ne studenou).Zálivka dešťovkou,teplota vody jako v místnosti. Vlhkost je kolem 60-70. No a sluníčko na ně přímo nesvítí. No, hlavně že to není viroza. To zygo odešlo, vlastně dvě. Dík za porady.
Hm, vypadá to ohavně. Květy nebyly nějak deformované?Katka píše:U phaleňáků bych to taky tak viděla, ale ty poslední tři snímky - je to podezřele mozaikovité, tam bych odhadovala spíš virosu, ne?
Ne, květy byly vždy v pořádku a jsou stále lepší, větší. Je fakt, že jsem většinu kytek letos přesazovala a že jim dost trvalo, než nasadily. Ale teď se chystají snad všechny.
Myslím u těch zygopetal. Pak by asi byly virózní. Jinak to spolehlivě určí asi jen testy. Takovou rostlinu je lepší pro jistotu vyhodit. No, tyhle to už mají za sebou.nina píše:Ne, květy byly vždy v pořádku a jsou stále lepší, větší. Je fakt, že jsem většinu kytek letos přesazovala a že jim dost trvalo, než nasadily. Ale teď se chystají snad všechny.
Opět musím říci, že nesledujete vlastní diskusi. Vlaďas tady vložil léčení a pokud dobře vidím, tak je to obdoba. Měli jste k tomu připomínku o teplotě a pěstování Phalů ve vhodných podmínkách. O tom to není, jsou prostě nemocné. Stačí se podívat na mnoho fotek ze skleníků nebo co právě kvete a uvidíte, ,že spoustu rostlin lze charakterizovat jako napadené. Omlouvám se, jsem zde začátečník ale proto,že jsem to vše prostudoval, tak si všímám. Nějak nehledáte tam, kde je to již řečeno.nina píše:Co myslíte, je to viroza? jedno Zygopetalum úplně odešlo, a Phalaenopsisy jsou též nějak postiženy:
- kajmii
- Kontaktovat uživatele:
Podle Vás je zřejmě "flek jako flek"...Míra píše:Opět musím říci, že nesledujete vlastní diskusi. Vlaďas tady vložil léčení a pokud dobře vidím, tak je to obdoba. Měli jste k tomu připomínku o teplotě a pěstování Phalů ve vhodných podmínkách. O tom to není, jsou prostě nemocné. Stačí se podívat na mnoho fotek ze skleníků nebo co právě kvete a uvidíte, ,že spoustu rostlin lze charakterizovat jako napadené. Omlouvám se, jsem zde začátečník ale proto,že jsem to vše prostudoval, tak si všímám. Nějak nehledáte tam, kde je to již řečeno.nina píše:Co myslíte, je to viroza? jedno Zygopetalum úplně odešlo, a Phalaenopsisy jsou též nějak postiženy:
To si v žádném případě nemyslím. Phaly například vůbec nedělám ale ta fota tady jsou dost podobná. Co se týká virozy je nejnebezpečnější a bojíme se jí všichni. Spoustu těch fleků a flíčků jde ale většinou na vrub hnilobě a bakteriozám, některé rostliny to dělávají také, protože nesnášejí rosení. Viroza většinou deformuje i květy. V každém případě, bych rostlinu na fotu dal do karantény. Pokud se viroza potvrdí, potom ihned spálit. Ale ta propadlá místa v listech na virozu neodpovídají ani ta ostatní fota tomu nenasvědčují. Napadené části bych odstranil a řezy zasypal drceným dřevěnným uhlím. Rostlinu preventivně postříkal buď Championem 25WP nebo Sylitem 65WP. Tyto přípravky si většinou poradí s obojím. I ten Altron mě láká ale zkusím o tom něco vyzvědět a příští rok ho zkusím.
Zde fota před rokem. Pak jsem je přesadila a bylo.radzak píše:Myslím u těch zygopetal. Pak by asi byly virózní. Jinak to spolehlivě určí asi jen testy. Takovou rostlinu je lepší pro jistotu vyhodit. No, tyhle to už mají za sebou.nina píše:Ne, květy byly vždy v pořádku a jsou stále lepší, větší. Je fakt, že jsem většinu kytek letos přesazovala a že jim dost trvalo, než nasadily. Ale teď se chystají snad všechny.
Díky za reakci. Ořezat u phalů to asi nepůjde, ale zkusím tu chemii.Míra píše:To si v žádném případě nemyslím. Phaly například vůbec nedělám ale ta fota tady jsou dost podobná. Co se týká virozy je nejnebezpečnější a bojíme se jí všichni. Spoustu těch fleků a flíčků jde ale většinou na vrub hnilobě a bakteriozám, některé rostliny to dělávají také, protože nesnášejí rosení. Viroza většinou deformuje i květy. V každém případě, bych rostlinu na fotu dal do karantény. Pokud se viroza potvrdí, potom ihned spálit. Ale ta propadlá místa v listech na virozu neodpovídají ani ta ostatní fota tomu nenasvědčují. Napadené části bych odstranil a řezy zasypal drceným dřevěnným uhlím. Rostlinu preventivně postříkal buď Championem 25WP nebo Sylitem 65WP. Tyto přípravky si většinou poradí s obojím. I ten Altron mě láká ale zkusím o tom něco vyzvědět a příští rok ho zkusím.
Prosím o radu. Vím, že fotky nejsou moc kvalitní. Bojím se, že jde o virozu, na listech jsou malé proti světlu průhledné flíčky, někdy je uprostřed malá zahnědlá skvrnka. Květy se mi zdají snad v pořádku (na té bílé je to špatně vidět, možná jen v tmavé skvrně na pysku jsou 1 až 2 světlejší flíčky).