Prosím o radu a Vaše zkušenosti

Co se nevešlo do předcházejících kolonek a přece se to týká pěstování
Odpovědět
Zdenka

Re: Prosím o radu a Vaše zkušenosti

Příspěvek od Zdenka »

Souklasím. Nový substrát, ty zpuchřelé kořeny odstříhat a používat měkkou vodu
apolenka

Příspěvek od apolenka »

danytek píše:ale že ty venkovní jsou tak suché, drtí se v podstatě na prach...

Vám asi dělají největší starost ty uschlé vylezlé kořeny, že? :D Na ty kašlete, při přesazování kytičky je odstříhejte, jak píše Olaw na fotce je vidět opravdu hodně zasolenej substrát, ale taky jsem si všimla zdravých kořenů uvnitř květináče. Uschlý kořeny na povrchu u phalů nejsou nic, čeho by jste se měla děsit, pokud má ostatní v květináči vpořádku.
olaw
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olaw »

Přesně tak, to přesazení do novýho a možná někdy v tomto roce přijdoucí jaro Vám ty faleňáky rozkvete. :mrgreen:
danytek

Příspěvek od danytek »

Tak vám všem velmi děkuji. Substrát už mám koupenej, kouknu jakej je, kdyžtak nějakej prach z toho proseju, jak jsem se tady někde taky dočetla, aby tam byl jen ten hrubej. Přemýšlím že přidám i kousky toho polystyrenu. Ty nahoře teda ostříhám, pokud budou vevnitř nějaké špatné tak taky. Dělají mi ty kořeny starost no, když vím že jimi dýchají. A když pak někdo napíše že ty venkovní má 30 cm dlouhý, hrozím se že je u mě něco špatně. A co myslíte ty barevné keramické obaly - používat nebo ne? Estetiku případně oželím, hlavně aby bylo dobře holkám ;)
Zdenka

Příspěvek od Zdenka »

Ona si kytička zase nějaké venkovní kořeny stejně udělá
EvaJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EvaJ »

keramický květináč klidně můžete používat dál, jen pozor, aby kytka nestála ve vodě. Ty vzdušné kořeny jsou u každé kytky jiné. Některá jich tlačí hodně nahoru, mimo květináč, jiná jich má venku málo. Není to nic, co by ovlivňovalo zdraví nebo dobrý růst rostliny. Důležité je, co je v květináči.
tak hodně zdaru !
Mila.J
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mila.J »

Z fotky mi nepřijdou ty kořeny nahoře všechny špatné. Je celkem běžné, že nějaký vyschne, odejde. Pokud to není pravidlem, že odcházejí všechny nahoře nad substrátem, tak bych se tím netrápil.
danytek

Příspěvek od danytek »

no právě že to tady docela pravidlem je, že jsou suché... Může to být dřívější přehnanou zálivkou? Nebo tím že jsem ty venkovní kořeny dřív nerosila?
EvaJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EvaJ »

danytek píše:no právě že to tady docela pravidlem je, že jsou suché... Může to být dřívější přehnanou zálivkou? Nebo tím že jsem ty venkovní kořeny dřív nerosila?

ano, může to být tím, že dřív jste je nerosila. Pokud jsou v bytě, je tam sušší vzduch a tím je to způsobené. Ale není to nic, co by rostlině zásadně ublížilo.
Mila.J
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mila.J »

Přehnanou zálivkou to být může. Tedy extrémně, pokud odchází i ty v substrátu. Ale to by muse být opravdu extrém. Běžně není vůbec nutné tyhle vrchní kořeny rosit. V přiměžené vzdušné vlhkosti by neměli takto masově vyschnout. Asi bych se zajímal o tu vzdušnou vlhkost. Časté rosení velmi tvrdou vodou je také tak poškodí. Mně nepříjde, že na tom substrátu je tak extrémně moc solí, aby to bylo příčinou. Těch pár zasolených fleků na substrátu už udělá i relatině málo postříkání , nebo prolití průměrně tvrdou vodou.
Odpovědět