Pěstování na kmeni
Re: Oncidium phymatochilum
No Phaly by neměli jít pod +17°C. Pokud máte takto nízké zimní teploty,zcela bych je vyloučil a nahradil např. Sophronitis, Odontoglossum nebo některými Dendrobii z domovin Čína a okolí z výšek okolo 1500 -2000m.
Nejsou přešlechtěné, jen prostě nesnáší nižší teploty. V bytě rostou bez problémů.Minimoa píše:Kupodivu ty vyvázané to přežívají lépe. Ale obecně pobyt v orchidejové zimní zahradě jim moc nesvědčí. Dle mého jsou tak přešlechtěné ,že to nesou hůře. V mých podmínkách v zimě je v ZZ přes den cca 15-18 st. a v noci 12-14 st. Když jsou tuhé mrazy tak i méně. Rostliny v nádobách jsou plné fleků a propadlin na listech. V létě se vždy vzpamatují . Když jsem je vyvázal ,některé shodily i všechny listy. Ale všechny !! se vzpamatovaly .Momentálně ty na klacku jsou na tom lépe.pavelheger píše:Jsem přesvědčen, že klacek a 10 stupňů nejsou pro hybridní faleňáky ani trochu vhodné. Pokud to přežijí, tak se budou kroutit.
Hezký den
Pavel
Důležité je ,aby v zimě po rosení vždy !! do noci oschly. V zimě rosím i jednou za dva tři týdny a všechny kytky to zvládají. Rozhodně bych do vyvázání faleňáků nešel v bytových podmínkách.
Z hybridů se mi nejlépe daří Oncídka a Cattleye. Ty jsou zcela v pohodě.
PS: nestálo by za to založit na tohle téma nové vlákno. ??
- hanafaranova
já měla jeden faleňák pokusně přes zimu v ZZ do 5°, někdy i míň (někomu zbyl a po odkvětu už ho nechtěl) a byla jsem překvapena, že to přežil, dokonce vyhnal květy a vypadal zdravěji než ty, co byly doma. dokonce přežil i tu výheň, když se o ně začali starat moji chlapi.před rozkvětem mu neupadl ani jeden pupen, jak se mi to stávalo u ostatních.ale jako dobrý příklad bych to nedala, jen jako že v nouzi přežijí i to. hanapavelheger píše:Jsem přesvědčen, že klacek a 10 stupňů nejsou pro hybridní faleňáky ani trochu vhodné. Pokud to přežijí, tak se budou kroutit.
Hezký den
Pavel
děkuju......asi jim vyvázání nevadí, dva ze tří jdou na květ, ale nechám si poradit a zaparukuju je zase do květináčepavelheger píše:Jsem přesvědčen, že klacek a 10 stupňů nejsou pro hybridní faleňáky ani trochu vhodné. Pokud to přežijí, tak se budou kroutit.
Hezký den
Pavel
Co se týká botanik tak mám zatím tři , manii -ten zrovna bohatě kvete ,mladý cornu cervi a bastieni i když ten někteří udávají jako primární hybrid . zatím se drží (ťuk ťuk) a rostou tak uvidím do budoucna.Míra píše:No Phaly by neměli jít pod +17°C. Pokud máte takto nízké zimní teploty,zcela bych je vyloučil a nahradil např. Sophronitis, Odontoglossum nebo některými Dendrobii z domovin Čína a okolí z výšek okolo 1500 -2000m.
Mannii a cornu-cervi jsou dost odolný kytky.Minimoa píše:Co se týká botanik tak mám zatím tři , manii -ten zrovna bohatě kvete ,mladý cornu cervi a bastieni i když ten někteří udávají jako primární hybrid . zatím se drží (ťuk ťuk) a rostou tak uvidím do budoucna.Míra píše:No Phaly by neměli jít pod +17°C. Pokud máte takto nízké zimní teploty,zcela bych je vyloučil a nahradil např. Sophronitis, Odontoglossum nebo některými Dendrobii z domovin Čína a okolí z výšek okolo 1500 -2000m.
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pěstování na kmeni
Náhoda tomu chtěla .Při zálivce navázané rostliny a ještě nezakořeněné -Cirrhopetalum lepidum -mě kousek zůstal v ruce. 1 silnější pahlízka a 1pidi výhon .No žádná nádhera na pokus- ale vyhodit se mě to nechtělo. Tak jsem do otvoru v mém akátu strčila trochu rašeliníku a tento oddělek. Pidi výhon malinko odrost a vytlačil 1kořínek.Asi v záchraně života
-jsem zvědavá jak to půjde dál.Moc tomu šance nedávám.
Epifitní strom mám normálně v bytě, ale většinou na něj vyvazuju bromélie a epifitní kapradiny. Asi 3 roky tam mám D. kingianum a vegetuje dobře, jen mi kvetlo pouze jednou po zasazení, protože nemá v bytě odpovídající chladný odchov. Na jaře jsem tam dal nějakou hybridní Cattleu a ta roste docela dobře. Plánuju to vše doplnit liánou a několika Phalaenopsisy mini - pro začátek na zkoušku jen tak volně do mechu.
http://bruk600.rajce.idnes.cz/epifitni_strom/
http://bruk600.rajce.idnes.cz/epifitni_strom/
To D. kingianum opravdu potřebuje přichladit. Ale jsou i teplomilná dendrobia, která lze pěstovat na kmeni. A dalších druhů nepřeberně. Phalaenopsisy jsou dobrá volba, těm to vyhovuje.
- Mila.J
- Kontaktovat uživatele:
Aby také stačilo katlejím a dendrobiím světlo.