Většina seriozních autorů tyto variety neuznává. Mnohdy je to záměr trhu nabízet co největší množství rostlin nebo touha popsat nový druh. Většinou se jedná o geografické variety, které se mohou od typové rostliny lišit velikostí, zbarvením květů i listů atd. Odlišení nebývá zpravidla jednoduché. V tomto případě se jedná o rostliny pocházející z ostrova Hainan.Gabča píše:Já mám takové jako Hanka2, je za tím jejím trochu pozadu, květní stvoly mají asi 5 cm.
Virensi, ví někdo jistě, jestli to hainanense je varieta od appletoniana, podle čeho to vlastně určují?
Paphiopedilum hainanense
Re: Paph.hainanense
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
JEŠTĚ JO -bullenianum (1893) poyntzianum(1894)waltersianum (1898) hookerae(1977) no to je zmatek ,ten kdo si to pamatuje je blázen.virens píše:No jo, je to guláš za něj vděčíme našim botanikům, appletonianum, hainanensis, wolterianum, papuanum, zieckianum - no snad se tam podaří ještě něco vpašovat.
Papuanum a hookerae jsou uznávané druhy.HAKI píše:JEŠTĚ JO -bullenianum (1893) poyntzianum(1894)waltersianum (1898) hookerae(1977) no to je zmatek ,ten kdo si to pamatuje je blázen.virens píše:No jo, je to guláš za něj vděčíme našim botanikům, appletonianum, hainanensis, wolterianum, papuanum, zieckianum - no snad se tam podaří ještě něco vpašovat.
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Zieckianum se udává jako synonymum pro papuanum, ale je jiné. Hainanense je prý appletonianum, ale je poloviční. Počet chromozomů asi ještě nikdo nezkoumal. Právě mi kvete hieppii, ale to je prý jen malipoense. Je to guláš, ale hlavně že se nám ty kytky líbí, ne?
No jistěPaphio píše:Zieckianum se udává jako synonymum pro papuanum, ale je jiné. Hainanense je prý appletonianum, ale je poloviční. Počet chromozomů asi ještě nikdo nezkoumal. Právě mi kvete hieppii, ale to je prý jen malipoense. Je to guláš, ale hlavně že se nám ty kytky líbí, ne?
Tohle je to moje hainanense. Je to první papuč, který u mne pokvete. Je normální, že jsou květní stvoly tak ohnuté ?
Je to normální až později se to narovná.
Díky, už jsem měla strach, že je něco špatně.
Mám hainanense Kwan Si
Věra
Věra
Ukaž,uvidíme jaké listy má to tvoje..