konduktometr
- Katka
- Kontaktovat uživatele:
Re: konduktometr
Bere 1 mrkev a 1 kinderčokošku na hodinu 
Prošla jsem jakž takž celé vlákno a jsem ze všech těch informací úplně zmatená
Znamená to snad, že pokud mám dešťovku, která má vodivost menší než něco (kolik, to jsem nepochopila), tak s tím nemám vůbec zalévat a přidávat do každé zálivky hnojivo?
A je nutný konduktometr - nestačí obyčejný měřák, který změří odpor?
Znamená to snad, že pokud mám dešťovku, která má vodivost menší než něco (kolik, to jsem nepochopila), tak s tím nemám vůbec zalévat a přidávat do každé zálivky hnojivo?
- EvaJ
- Kontaktovat uživatele:
pavla píše:Prošla jsem jakž takž celé vlákno a jsem ze všech těch informací úplně zmatená![]()
Pavlo, když máš dešťovku, tak s ní samozřejmě zalévat můžeš,ba je to asi to nejlepší, čím orchidky zalévat. Ale když potřebuješ hnojit, tak si právě konduktometrem ověříš, zda jsi nedala hnojiva moc - zjednodušeně řečeno.
- Mila.J
- Kontaktovat uživatele:
pavla píše:Prošla jsem jakž takž celé vlákno a jsem ze všech těch informací úplně zmatená![]()
Ten konduktoměr nic jiného není než měřák odporu.
Ale určitě tam bude nějaká zákonitost, jak měřit - myslím, jaké množství vody, jak velké sondy, jak daleko od sebe atp. Syn dostal za úkol to pořešit ve škole s učitelem.
Když totiž měřil vodivost, tak mu vyšla stejná u čisté vody i vody s hnojivem (nebo že bych ho tam nedala?
) . Ale možná jen špatně počítal.
Když totiž měřil vodivost, tak mu vyšla stejná u čisté vody i vody s hnojivem (nebo že bych ho tam nedala?
pavla píše:Ale určitě tam bude nějaká zákonitost, jak měřit - myslím, jaké množství vody, jak velké sondy, jak daleko od sebe atp.
Jedna z nejdůležitějších částí konduktometru je vodivostní cela (sonda). Která má dva kontakty přesně definované plochy a jsou v přesně definované vzdálenosti od sebe. Kontakty jsou z ušlechtilých materiálů (platina, inox, grafit). dále většina konduktometrů má teplotní kompenzaci.
Pakliže měříš hodnotu el. odporu doporučoval bych zhotovit vodivostní celu tak, aby kontakty byly pevně zafixovány.
A poté pomocí jiného (půjčeného) konduktometru změřit řadu vzorků o různých vodivostech a zároveň měřit el. odpor a výsledky zanést do grafu, kde na jedné ose bude vodivost a na druhé převrácená hodnota el. odporu. Nebo můžeš stupnici ohmmetru přímo "ocejchovat" pomocí tohoto měření - nebudeš tak muset výsledky odečítat z grafu.
Je nutné, aby měřené vzorky měly stejnou teplotu.
Martin
Díky za informace. Jelikož máme doma hodně měřáků , zkusím nejdřív vymyslet, jak budu měřit vodivost s nimi. Problém bude asi jen ta sonda. Najdu někde na netu, jak by měla vypadat?
Prosím akú destilovanú vodu môžem používať iba z lekárne, alebo aj destilovanú vodu technickú ktorá sa dáva do žehličiek,áut?