Miltoniopsis
Re: Miltoniopsis
A ešte jedna otázočka - kvôli nedobrému substrátu, v ktorom som ho kúpila, som ho teraz po odkvitnutí presadila. Dočítala som sa, že teraz ho nemám 14 dní polievať. Je to pravda? (stále píšem o miltoniopsise
)
Samozřejmě, že se přes zimu zalévá ale podle potřeby. Po přesazení chce zalít a zálivku snížitm nesmí ale vyschnout.
Míra píše:Mám dva tyto hybridy řadu let a mám to naprosto obráceně. Jsou v teplotách přes zimu okolo 12°C a prospívají perfektně. Chtějí substrát s větším obsahem rašeliny a zálivku přiměřenou, neměly by nikdy zcela vyschnout. To samé mám s Den. phalaenopsis. Všude se píše teplomilná rostlina a mám je také v chladnu a jdou lépe. Jeden rok jsem je dal do teplého skleníku a nestály za nic. Rostliny si nechají opravdu hodně líbit ale musí se přizpůsobit to ostatní.
I tak to může být. Vypsal jsem jen všeobecná doporučení k pěstování tohoto typu rostlin, ale to je jen teorie. Stačí, aby v rodokmenu těchto multihybridů byl zakřížený nějaký chladnomilnější druh a všechno je jinak. Nejlepší doporučení je kytky pozorovat a vnímat, co jim vyhovuje a co ne.
Prosím Vás o radu. Včera jsem dostala krásnou novou orchidejku a dle fotek na internetu jsem usoudila, že to bude miltonie. Ovšem v zápětí jsem zjistila, že existují dva druhy s naprosto odlišnýma podmínkama pěstování, které se prodávají pod stejným názvem
Poradil by mi prosím Vás někdo, který druh mám? Nechtěla bych aby mi orchidejka umřela
Nevím jak na ni, doma mám jen phalaenky...Moc děkuji za jakýkoliv názor! Osobně se bojím, že to bude ta náročnější - tedy Miltoniopsis 

Řekl bych, že to je Burrageara a ta je chladnější.
Je to Burrageara Nelly Isler. Více v této diskusi: viewtopic.php?f=57&t=1576&p=33834&hilit=nelly+isler#p33834
Moc Vám děkuju! Jsem ráda, že nejsou tak náročné jako miltoniopsis, takže je to fajn 
Zdravím. měl bych prosbu. mám Miltoniopsis, hybrid celé léto krásný bez problému jenže kvůli špatnému substrátu a tomu že nevyschl mi odešli skoro všechny kořeny. listový je pořád v pohodě, jen trošku povadlé, rostlinku jsem přesadil.. mám jí alespoň porosit aby dostala nějakou vodu nebo co s ní? nerad bych o ní přišel
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Rostliny s poškozenými kořeny je nejlíp dát na 2-3 měsíce do skleníku nebo do prostředí s vyšší vlhkostí- vitrína, přikryté akvárium.
Dobré odpoledne, v létě jsem si koupila dvě orchideje, krásně kvetly a navíc voněly. Bohužel jsem zjistila, že jde o náročné Miltoniopsisi. Ta jedna mi po odkvětu začala "chcípat", listy se uzavřely a postupně začaly klesat dolů. Kořeny jsou děsné, nevypadají vůbec zdravě. Omezila jsem zálivku a dala obě kytky do chladna. Pak jsem je přenesla do o něco teplejší místnosti, řekla bych, že je tam mezi 19-20 °C přes den, v noci méně. No a ta nezdravá, to si myslím, že je konec, obě hlízy jsou už suché, takže s tou se pomalu loučím. No a co s tou druhou? Ta je silná, má hodně listů i kořenů, je v tom květináči uplně nacpaná a vyhání ted na straně další trs lupenů. Ale hodně pomalu. Skoro nerostou. Také ji moc nezalévám. Nemám ji třeba pohnojit? Předem děkuji za odpovědi.