Hoya
Re: Hoya
Taky bych se přimluvil za stimulátor. Používám obyč práškový AS-1, měl jsem dlouhé roky malou pikslu (při běžném provozu je to skoro nespotřebovatelné) - a postupně jsem přestal věřit, že to k něčemu je. Letos na jaře mi ji otevřenou pes zvrhnul a bylo po stimulátoru. Trochu jsem nadával, ale řekl si, no co, stejně to nefungovalo.... Ale žena mi koupila čerstvou piksličku, a to bylo něco! Kořenily i kvetoucí řízky, a to je co říct. Holt ta kyselina giberelová nevydrží věčně
. Od letoška nebudu litovat osmdesáti korun a hezky si koupím aspoň každý druhý rok čerstvý, myslím, že se to vyplatí. Samozřejmě, je to jen můj názor a někdo jiný na to může nahlížet jinak
.
T.
T.
Stimulátor AS-1 se prodával již za mých mladých let, takže nevím jestli se za stejným názvem neskrývá jiné složení,
ale kyselina giberelová v něm nebyla - proč taky, ta je na stimulaci klíčení. Obsahovala kys. nikotinovou a naftyloctovou
(protože jsou levné) a podle mé zkušenosti v tak malé koncentraci, že stimulační efekt byl minimální. To je samozřejmně můj subjektivní názor, stimulátory jsem používal jen na špatně kořenící řízky. Nejúčinější je kyselina 3-betaindolylmáselná, ta je drahá
proto v AS-1 nebyla. Podle mě je dobrý např. Rhizopon, ale cena je někde jinde, z cenově dostupných je myslim, tedy podle
mé zkušenosti, výborný Atonik.
Ještě přidám recept na výrobu přírodního stimulátoru, jak mi kdysi poradil jeden starý zahradník:
Nařežou se větvičky vrby, sloupne se z nich kůra a ta se nechá vylouhovat den v čisté vodě. Potom se
to zcedí a stimulátor je hotov. Nařezané řízky se v takto připraveném stimulátoru nechají máčet před sázením aspoň 8 hodin.
ale kyselina giberelová v něm nebyla - proč taky, ta je na stimulaci klíčení. Obsahovala kys. nikotinovou a naftyloctovou
(protože jsou levné) a podle mé zkušenosti v tak malé koncentraci, že stimulační efekt byl minimální. To je samozřejmně můj subjektivní názor, stimulátory jsem používal jen na špatně kořenící řízky. Nejúčinější je kyselina 3-betaindolylmáselná, ta je drahá
proto v AS-1 nebyla. Podle mě je dobrý např. Rhizopon, ale cena je někde jinde, z cenově dostupných je myslim, tedy podle
mé zkušenosti, výborný Atonik.
Ještě přidám recept na výrobu přírodního stimulátoru, jak mi kdysi poradil jeden starý zahradník:
Nařežou se větvičky vrby, sloupne se z nich kůra a ta se nechá vylouhovat den v čisté vodě. Potom se
to zcedí a stimulátor je hotov. Nařezané řízky se v takto připraveném stimulátoru nechají máčet před sázením aspoň 8 hodin.
Šarik píše:Haki - Myslím že identita této hoji se potvrdí...![]()
Prosím o radu - Jak zakořenit řízek hoji s chlupatým stvolem? (magnifica)Ve vodě se mi nedaří...uhnívá...![]()
Šupla jsem to do keramzitu aby to mělo více vzduchu a přesto vlhkost....nedělá to nic, ale aspoň zatím nehyne. Jsem zvědavá jestli se mi podaří - zbylo ho už jen kousek.....dlouho jsem si nevšimla, že mu voda nesvědčí.
Magnifica je mrcha.Před několika lety zjara sice dobře zakořenila, ale po prvním boomu s ní byly jen starosti, co narosto, bylo zpatvařené, pak zežloutlo a upadlo. Pak zase dobu nic a znova. Na okne v teple, nic, ve skleníku, vlhčeji, nic, víc na světle, nic. Pak jsem na ní našla jednu vlnatku, tak Careo granulát pernou dávku. Za tři týdny upadl další list a na posledním pěkném listě vlnatky, to Careo je na nic. Tak jsem ji pohřbila do hnoje. A považ, kořeny měla perfektní. Z vrchu jsem si odřízla řízek, dala do vody a izolace a ten nyní po třech týdnech nedělá nic. Už magnificu nechci.
Teď na podzim je to kořenění horší, přestože prodejci i v této době nabízejí. Z 10 řízků mám jen tři zakořeněné, po 14 dnech. Silné sázím do Root Riot, taková měkká hmota ve formě plného květináčku s otvorem. Dobrá zkušenost. Drobné, tenké do vláknité pobaltské rašeliny.
Nedávno jsem vyhodila kenejianu albomarginatu, řízek, v zakořeňovači zelený, nahoře suchý, 43 zl v čudu, co naděláš
HAKI píše:Budu to pozorovat to je jasný -škoda že je to v tak blbým místě na fotku.Ale zrovna v tom místě moc nerosím -může to být i tím že pokvete ,jinde ji moc dopřávám.
Tak co, co, jsem napjatá, už kvete. Takhle to vypadá spíš jako dischidie.
hanka2 píše:Zdravím,koupila jsem minulý rok řízek,dala do substrátu na pokojovky s přídavkem perlitu a písku a letos už kvete
Hoya macgillivrayi 'Mount Tozer' ,květy jsou velké 6,4cm.Mám z ní velikou radost
No ta je.
Tomáši, máte samozřejmě pravdu; skutečně tam GA není... Takhle to dopadne, když si je někdo příliš jist tím, že si všechno pamatuje a nepřesvědčí seTomáš píše:Stimulátor AS-1 se prodával již za mých mladých let, takže nevím jestli se za stejným názvem neskrývá jiné složení,
(protože jsou levné) a podle mé zkušenosti v tak malé koncentraci, že stimulační efekt byl minimální.
T.