kvusta píše:Vizir - krásný konkrétní příspěvek bez zbytečných keců! Moc dobře se to čte.![]()
Martina
Bez vyznačené části by se mi to líbilo více
kvusta píše:Vizir - krásný konkrétní příspěvek bez zbytečných keců! Moc dobře se to čte.![]()
Martina
vizir píše:samamalo:To jste tedy proti mě postavil těžké kalibry.Já ale přece názory těchto pánů nijak nezpochybňuji.Domnívám se,že se vyjadřují k rostlině ve volné přírodě,na jejím přirozeném stanovišti.U mě je situace jiná já popisuji kulturu rostliny v MÝCH PODMÍNKÁCH.Uznávám,že kulturu příslušného druhu nelze ohýbat tak,jak si člověk zamane.Na druhou stranu,při dnešních technických vymoženostech je toho možného opravdu mnoho.Třeba při komerčním pěstování orchidejí je možno drobnými zásahy(teplota,světlo atd.)načasovat kvetení na dobu,kdy o ně bude na trhu největší zájem.Já jsem zkoušel tento druh v prvním roce pěstovat bez přisvícení celoročně na letním stanovišti.No a ono nic, i když kytka byla evidentně v květuschopné velikosti.Začal jsem více pátrat a dostal se k informaci,že pro inicializaci kvetení je zapotřebí suchá a světlá zima.Začátkem října jsem zavěsil kytku pod zářivky a ukončil zcela zálivku.Možná,že nebudete věřit,ale již po 14-ti dnech začaly listy lehce žloutnout a do dvou měsíců byly zcela dole.Pak následovala krátká doba dormance a poté se objevily květní puky.Od radosti jsem se málem......Od této doby dělám již 3 roky vše stejně.Ta brzká doba kvetení mě také překvapila,ale nějak té kytce nedokáži vysvětlit,že je to brzy a je třeba počkat na jaro.Prostě si dělá,co chce a já ji při tom nechávám.Doufám,že tímto je mezi námi vše v dobrém,nerad bych zde vyprovokoval nějaké zbytečné sváry.Ještě,abych nezapomněl,k té vůni.Já tam citron moc necítím,spíše něco jako med a vzdáleně je to podobné naší PAMPELIŠCE. Přeji všem přátelům a milovníkům orchidejí krásný den.
samamalo píše:Pánové takhle jsem to vůbec nemyslel a vůbec proti nikomu. Je to velmi zajímavá kytka a tak mě zajímalo proč, o té kultuře není něco víc popsáno. Tak jsem lovil v knihovně i Zdeněk Ježek ji zmiňuje jako choulostivou.
Něco sem vyguglil http://orchids.green-drop-home.com/src/ ... ile_e.html a ihned je zde rozpor. Namontovat na korek bez ničeho, to by odpovídalo i fotkám ze stanovišť a dole, že dobře roste i v mechu. Nemusí mít jen teplo může mít chladno, má ráda polostín , proudění vzduchu a mlhy, proto ty chlupy.