Viróza

Jak se bránit těm co ničí Vaše úsilí?
Odpovědět
Mila.J
Kontaktovat uživatele:

Re: Viróza

Příspěvek od Mila.J »

Karlos píše:Zdarec. Tak posílám další fotky viróz, tentokrát na vandách.
Potvrzen čárkovitý virus, asi CymMV.

Co takkhle otestovat zdánlivě zdravé?
orchidejky

Příspěvek od orchidejky »

Mila.J píše:
Karlos píše:Zdarec. Tak posílám další fotky viróz, tentokrát na vandách.
Potvrzen čárkovitý virus, asi CymMV.

Co takkhle otestovat zdánlivě zdravé?

Tenhle nápad se mi taky líbí. Myslím, že pro určení škodlivosti virů, bychom měly selektovat viry opravdu invazivní, které rostlině škodí hodně. Myslím, že stejně jako u lidí jsou viry přítomné i u orchidejí, s některými se poperou a s některými ne. Pokud se projeví nějaké opravdu drastické příznaky, jsem pro kytku likvidovat, ale pokud jde o nějaký "neškodný" virus, který test prokáže, ale ten vir kytku nezlikviduje, tak bych asi nějak nebláznil. Je ovšem dobré mít kytky čisté a bez viditelně bez chorob a ostatních se raději zbavovat.
olaw
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olaw »

No jo, ale tyto viry ti neodhalí tenhle jednoduchý test.
Mila.J
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mila.J »

Romane, k tomuto tématu existuje celá řada postojů,jak víme, ještě víc nezodpovězených otázek.
Tvůj názor se mi ale líbí. Horší je, že není možné dostatečně přesvědčivě potvrdit, nebo vyvrátit žádný. Ať už pro náročnost, nebo menší zájem vědecké obce se tím víc zabývat.
Snad ale alespoň dílčích vodítek vrámci možností (ne mých) ano.
karel_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karel_t »

Tak já taky přidám průběžný výsledek "testu". Zde je ten Phal., 30.5. nakažený podezřelou pleionkou. Rána po mechanickém poškození zaschla a jiné změny nepozoruji.
Tak nevím, ale ještě asi zůstanou chvilku naživu (ty pleionky ;) ).
K.
Přílohy
phal.jpg
Marta1

Příspěvek od Marta1 »

Díky za pokus
orchidejky

Příspěvek od orchidejky »

Karle moje coel. speciosa a pleionka bilbocoides vykazují naprosto stejné symptomy a po otestování se dva výše zmíněné viry neprokázaly ;-)
Karlos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karlos »

Orchidejky. Na to je fakt asi lepší ten elektronový mikroskop. V té Ruzyni zjistili ve flekatém paphiopedilu kulovitý virus, což není ani CymMV ani ORV. Že je virózní jsem věděl od začátku výskytu fleků. Zdravá orchidej nemá zapotřebí dělat nějaké flekaté listy, jedině že by při přehnojení nějak zareagovaly, ale to by se mělo napravit časem. Mám hybridní dendrobium s údajně třemi druhy virů. Flekatým kytkám už prostě nevěřím.
karel_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karel_t »

Karlosi, můžu se Vás zeptat, kam na ty zavirované kytky chodíte? Taková kumulace různých typů virů v jedné sbírce se hned tak nevidí ;)
Zajímalo by mne, jak se to obyčejnému smrtelníkovi přihodí. Některé Vaše rostliny vypadají opravdu dost příšerně. Nic ve zlém, ale až to ve mne způsobuje dojem, že jste profesionální virolog ;)
K.
radzak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radzak »

karel_t píše:Karlosi, můžu se Vás zeptat, kam na ty zavirované kytky chodíte? Taková kumulace různých typů virů v jedné sbírce se hned tak nevidí ;)
Zajímalo by mne, jak se to obyčejnému smrtelníkovi přihodí. Některé Vaše rostliny vypadají opravdu dost příšerně. Nic ve zlém, ale až to ve mne způsobuje dojem, že jste profesionální virolog ;)
K.

Také mám ten dojem :mrgreen: .
http://www.webareal.cz/kvetyzlucni
Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
Odpovědět