botanické Phalaenopsisy
Re: botanické Phalaenopsisy
Nová varieta musí být popsaná podle pravidel, která platí i pro druh. Měla by se lišit několika znaky. Rozdíl v jediném znaku je forma, nepopisuje se i když řada autorů zaměňuje formu a varietu.. Pro křížence orchidejí platí The International Orchid Register, kde je registrován kříženec dvou druhů, druhu a registrovaného křížence nebo dvou registrovaných kříženců. Nazývá se grex. Bohužel byla pravidla stanovena ještě před znovuobjevením Mendelových zákonů dědičnosti, takže neberou v úvahu štěpení v druhých a dalších generacích kříženců. Rostliny z jednoho grexu se liší, někdy i zcela zásadně. Smysl jména grexu je tedy hlavně komerční. Vyjímkou jsou kříženci dvou druhů v první generaci, zvaní primární kříženci, kteří jsou jakž takž homogenní a rozdíly mezi nimi jsou dané variabilitou přírodních druhů. No a samozřejmě si kytku může každý pojmenovat, jenže i u výsevu botanického druhu se rostliny od sebe liší. Pro šlechtěné potomstvo s menší variabilitou se užívá termín kultivar, někdy se označuje zkratkou hort. Smysl má pojmenovat nepohlavně, vegetativně množené rostliny čili klon. Ty jsou zcela stejné, občas se ale objeví náhlá dědičná odchylka- mutace.
Moc děkuju za snahu o vysvětlení. Já si to ještě přečtu, až budu víc vzhůru - lépe to pochopím. Možná.
Martina
Martina
Nádherný drobek
hezký...
Hezká blecha 
moc hezký kvítek
Tento phal je opravdu kouzelný
Mám ho moc ráda - zdobí květy i listy. Já ještě tak týden-dva a připojím taky fotky.