Orchideje Čr a Sr
Re: Orchideje Čr a Sr
Vy jste z Hradčan? A to byste mohl vědet, jak je to na Báni s tořičem? Jsem původem z Poděbrad, léta jsem na Báň jezdil, některé zdroje tam hmyzáka uvádějí, ale nikdy jsem jej nenašel. A totéž na Oškobrhu, ale tam jsem četl, že už asi fakt vyhynul. Tak těžko se mršky hledají.
Ano jsem z Hradčan, bohužel žádný tořič jsem tam nikdy nenašla...A to na stráň chodím pravidelně každý týden se psema (samo, že když to tam kvete, tak že jsme tam furt
) A že to tam vždycky prošmejdíme všude...Ale taky jsem slyšela, že by tam údajně měl jeden exemplář růst...Každý rok nacházím uřezané květy vstavačů nejspíš do vázy...Nejlepší by bylo, kdyby o tom nikdo nevěděl...No a Oškobrh ten je letos nově oplocený a přelízka zrušená...Mrkla bych se tam, mám v oboře známého, ale nevím kde konkrétně by měl růst...Jestli na té straně k Odřepsům či u Opolánek...
Z Hradčan? Já zase z Vrbice... Pěkná stráň s orchidejemi je i u Pustého rybníka u Dymokur, viděl jsem tam odkvetlé stvoly odhadem tak tří, možná čtyř druhů....
T.
T.
Jé tak to je kousek, ve Vrbici znám jednoho myslivce Romana Hroud. Tak o této lokalitě jsem nevěděla, ale zajela bych se tam na to podívat. Myslíte, že už tam ty orchideje jsou odkvetlé?
U nás se to teprve probouzí. Asi kruštíky ale uvidíme až to pokvete. Vloni jedny sežrali slimáci a druhé někdo ulomil.
Dnes jsem si udělala výlet kousek od Liberce, je tam známá lokalita, kde roste Prstnatec májový a Prstnatec Fuchsův. Mimo dvou jmenovaných a jiných zajímavých rostlin je tam i rašeliniště s rosnatkami.
http://verkat.rajce.idnes.cz/Naucna_stezka_Radlo
http://verkat.rajce.idnes.cz/Naucna_stezka_Radlo
Tentokrát to není zrovna orchidea ale chráněná rostlina (3C) Třemdava bílá. Zajímavá rostlina velice krásně a silně vonící po citronu. Mimochodem je to jediný zástupce u nás rodu do kterého patří i citron. Ve slunných dnech je kolem květů opar ze silice a dá se dokonce i zapálit, jak je koncentrovaný ale zároveň velice nebezpečný, protože ve spolupráci se sluníčkem vytváří na kůži podlitiny, které se velice špatně hojí a hlavně po nich zůstávají jizvy. Brácha by mohl vyprávět. Jinak je to rostlina nádherná ale hlavně pro děti dost nebezpečná.
- Mila.J
- Kontaktovat uživatele:
U nás roste také. O nebezpečnosti jsem nevěděl. Sahal jsem na ni běžně, nic se mi zatím nestalo. Asi mám plechové ruce. Zkoušet to ale raději nebudu. Vypadá k sežrání, nechám si zajít chuť.
U nás také rostou 
Mílo, nebezpečná je šťáva a hlavně právě ten opar za slunného dne. Brácha okolo sekal trávu a motal se kolem pouhých 10-15 minut ale opravdu za horka a jen v kraťasech. Má na břichu pěkné jizvy jako ženská na bříšku díky jinému stavu. Navíc říkal, že to dost nepříjemně pálilo a stále to mokvalo. Opravdu se to blbě hojí. Až bude horký den, tak se na květenství zahleďte. Tetelí se tam výpary jako nad silnicí horký vzduch. Je to opravdu viditelné.