Sophronitis

Brassavola, Cattleya, Encyclia, Epidendrum, Laelia, Rhyncholaelia, Sophronitis …
Odpovědět
olaw
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Sophronitis

Příspěvek od olaw »

Napadá mě velké teploty, když zasvítí sluníčko, ale taky to může být úplně něco jiného.
mitinka

Příspěvek od mitinka »

Jardo, nádhera, krásné kvetení ;)
EvaJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EvaJ »

olaw píše:Napadá mě velké teploty, když zasvítí sluníčko, ale taky to může být úplně něco jiného.

přemístění ze skleníku do vitríny ... to bude ono.
radzak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radzak »

Myslím, že to bude naopak nedostatek světla. Sophronitisy mám na nejlépe osvětleném místě ve skleníku, kde jsou teploty při oslunění kolem 30 stupňů a rostlinám to nijak nevadí. Přemístění do vitríny nebude podle mne asi dobré řešení.
http://www.webareal.cz/kvetyzlucni
Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
EvaJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EvaJ »

radzak píše:Myslím, že to bude naopak nedostatek světla. Sophronitisy mám na nejlépe osvětleném místě ve skleníku, kde jsou teploty při oslunění kolem 30 stupňů a rostlinám to nijak nevadí. Přemístění do vitríny nebude podle mne asi dobré řešení.

ve vitríně mám podstatně víc světla než ve skleníku. Proto jsem je přemístila, právě kvůli světlu.
radzak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radzak »

Změřené hodnoty sice nemám, ale troufám si říci, že přímá sluneční intenzita je rozhodně větší, než jakékoliv umělé osvětlení. Ta coccinea by měla mít na spodní straně uprostřed listu červený proužek, při silnějším oslunění červenají i okraje listu a spodní strana dostává nádech do červena. Ještě k předchozímu příspěvku: na přímém slunci pěstuji všechny druhy mimo Soph. cernua. Coccinea a mantiqueira jsou v květináči a téměř nikdy nevysychají.
EvaJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EvaJ »

radzak píše:Změřené hodnoty sice nemám, ale troufám si říci, že přímá sluneční intenzita je rozhodně větší, než jakékoliv umělé osvětlení. Ta coccinea by měla mít na spodní straně uprostřed listu červený proužek, při silnějším oslunění červenají i okraje listu a spodní strana dostává nádech do červena. Ještě k předchozímu příspěvku: na přímém slunci pěstuji všechny druhy mimo Soph. cernua. Coccinea a mantiqueira jsou v květináči a téměř nikdy nevysychají.

Radku, mě na skleník v zimě slunce vůbec nesvítí, stíní ho dům a ve skleníku nepřisvětluji. Proto je ve vitríně větší světlo, které svítí 14 hodin denně. Měřila jsem to.
olaw
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olaw »

Také je mám téměř u skla, které je na jih.
Pokud rostlina začala nakvétat, tak ji to nejspíš stačilo.
Mně se vždy stalo, že pokud jsem rostlinu přestěhoval v době nakvétání, vždy poupata opadaly. Jakákoliv snaha o přilepšení znamenal krok zpět.
radzak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radzak »

EvaJ píše:
radzak píše:Změřené hodnoty sice nemám, ale troufám si říci, že přímá sluneční intenzita je rozhodně větší, než jakékoliv umělé osvětlení. Ta coccinea by měla mít na spodní straně uprostřed listu červený proužek, při silnějším oslunění červenají i okraje listu a spodní strana dostává nádech do červena. Ještě k předchozímu příspěvku: na přímém slunci pěstuji všechny druhy mimo Soph. cernua. Coccinea a mantiqueira jsou v květináči a téměř nikdy nevysychají.

Radku, mě na skleník v zimě slunce vůbec nesvítí, stíní ho dům a ve skleníku nepřisvětluji. Proto je ve vitríně větší světlo, které svítí 14 hodin denně. Měřila jsem to.

To bude ten problém. Sophronitisy chtějí v zimě opravdu hodně světla, aby dobře nakvétaly. Snesou tolik, jako rupikoly. V létě jim už stačí intenzita menší (také asi vzhledem k delšímu dni).
radzak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radzak »

Takhle mám vybarvené listy sophronitisů, když jsou v zimě umístěné na přímém slunci. Mantiqueira je má ještě dost vybledlé, ale kvete spolehlivě.
Přílohy
Soph. coccinea - list.JPG
Soph. mantiqueira - list.JPG
Soph. mantiqueira var. xantocheila 6.JPG
Odpovědět