Momentalne mam doma jen ten substrat na bazi raseliny... slo by ho smichat s perelitem? Nebo jeste jit oloupat nejake stromy v okoli...
Miltoniopsis
Re: Miltoniopsis
Tak mi to nedalo a trochu jsem rozstourala substrat te me kvetinky... a ony jsou koreny uvnitr opravdu v nejakem mechu ci kapradi ci co... proto to je tak hrozne citit vlhkem a snad i hnitim...
Momentalne mam doma jen ten substrat na bazi raseliny... slo by ho smichat s perelitem? Nebo jeste jit oloupat nejake stromy v okoli...
Presadit ji proste musim.. cim driv, tim lip pro koreny... 
- EvaJ
- Kontaktovat uživatele:
Petro, jestli nic doma nemáš, vysyp rostlinu z květináče, ošetři kořeny (uhnilé odstranit, dobré pořádně omýt) a jen ji zabal kořeny do novin nebo do papírových utěrek. Dva tři dny takto v pohodě vydrží, jestli byla přemokřená, tak jí to i prospěje. Mezitím zkus někde koupit kůru a zasaď ji jak do nové kůry, tak do nového květináče. před zasazením bych kořeny ještě vykoupala v slabém roztoku hypermanganu (slabý = světlounce růžový). A bohužel, květní stvoly ustříhnout hned.
EvaJ - dekuju za radu.
Prave jsem 'dooperovala'. Byla jsem si pro kuru z topolu (buky ani borovice tady nerostou), prevarila jsem ji. Smichala jsem ji s onou raselinou pro orchideje a perlitem.
Kytka byla v hroznem stavu... vlastne vsechny puvodni koreny byly shnile... Odstranila jsem substrat v pokrocilem stavu rozlozeni, koreny jsem poradne oplachla vodou, abych videla, ktere jeste ziji a absorbuji vodu... Byly to jen ty nove, vrchni... vsechny dlouhe koreny byly shnile... nedavam ji moc sanci, chudince... A kladu si otazku, jak se nekdo odvazuje prodavat kytky v takovem stavu... a vubec privadet kytky do takoveho stavu...
Zasadila jsem teda vsechny ty koreny do te smesi a doufam, ze do sebe z toho raselinoveho substratu dokazou natahnout nejake ziviny. Ustrihla jsem zatim jen ten rozvity kvetni stvol... Dalsi ma 3 poupata uz zbarvena do barvy kvetu, ten treti teprve rasi...
Kytku jsem dala pod vychodni okno k falkam, aby ji trochu zvedly naladu...
Ted jsem si uvedomila, ze jsem jeste chtela zasypat koreny skorici... a zapomnela jsem na to. Cetla jsem nekde, ze pomaha na zaceleni ran na korenech...
Tak vaham... vyndat z kvetinace... nevyndat...
Ach jo... mam ji teprve od vcerejska...
Prave jsem 'dooperovala'. Byla jsem si pro kuru z topolu (buky ani borovice tady nerostou), prevarila jsem ji. Smichala jsem ji s onou raselinou pro orchideje a perlitem.
Kytka byla v hroznem stavu... vlastne vsechny puvodni koreny byly shnile... Odstranila jsem substrat v pokrocilem stavu rozlozeni, koreny jsem poradne oplachla vodou, abych videla, ktere jeste ziji a absorbuji vodu... Byly to jen ty nove, vrchni... vsechny dlouhe koreny byly shnile... nedavam ji moc sanci, chudince... A kladu si otazku, jak se nekdo odvazuje prodavat kytky v takovem stavu... a vubec privadet kytky do takoveho stavu...
Zasadila jsem teda vsechny ty koreny do te smesi a doufam, ze do sebe z toho raselinoveho substratu dokazou natahnout nejake ziviny. Ustrihla jsem zatim jen ten rozvity kvetni stvol... Dalsi ma 3 poupata uz zbarvena do barvy kvetu, ten treti teprve rasi...
Ted jsem si uvedomila, ze jsem jeste chtela zasypat koreny skorici... a zapomnela jsem na to. Cetla jsem nekde, ze pomaha na zaceleni ran na korenech...
Ach jo... mam ji teprve od vcerejska...
Petro, taky jsem si koupila takovýho chudáčka bez kořenů.....i když mu nezbyl ani jeden už vyhazuje dvě ¨nové pahlízy(měla jsem ho je v rašeliníku), tím pádem snad budou i nové kořeny...nevzdávej to.....jaro mu pomůže 
Kaacka - dekuju za povzbuzeni. Nebudu ztracet nadeji...
Dala jsem ji do teplejsi mistnosti, zalevat budu tak za dva dny... ted jsem ji poradne ocistila koreny vodou a pod kvetinacem je dost oblazku s vodou. Bude na ni svitit tak 3 hodky denne slunicko, tak snad ji to udela dobre.
Akorat jsem nemela jiny kvetinac, nez ten jeji puvodni... poradne jsem ho vyplachla. Tak uvidime... No, budu ji drzet palce.
Dala jsem ji do teplejsi mistnosti, zalevat budu tak za dva dny... ted jsem ji poradne ocistila koreny vodou a pod kvetinacem je dost oblazku s vodou. Bude na ni svitit tak 3 hodky denne slunicko, tak snad ji to udela dobre.
Akorat jsem nemela jiny kvetinac, nez ten jeji puvodni... poradne jsem ho vyplachla. Tak uvidime... No, budu ji drzet palce.
- EvaJ
- Kontaktovat uživatele:
Petro, nezalévej ji alespoň 7-10t dnů, aby se zacelily rány. Jinak se ti tam může opět objevit hniloba kořenů. pak teprve začni pomalu rosit na substrát.
EvaJ - dekuju za radu!!
Takze nema cenu ji uz ted znovu vyndavat a omyvat a zasypat koreny skorici? A ty dva zbyvajici kvetni stvoly ufiknout?
Omlouvam se za uplne zaneseni diskuze svymi dotazy... ale nikde jinde jsem nenasla tolik ruznych rad a tipu.
Omlouvam se za uplne zaneseni diskuze svymi dotazy... ale nikde jinde jsem nenasla tolik ruznych rad a tipu.
- EvaJ
- Kontaktovat uživatele:
PetraZ. píše:EvaJ - dekuju za radu!!Takze nema cenu ji uz ted znovu vyndavat a omyvat a zasypat koreny skorici? A ty dva zbyvajici kvetni stvoly ufiknout?
omyté už jsou, možná bych to ještě jednou vysypala a tu skořici použila (a dřevěné uhlí, jestli máš, můžeš dát i kousky do substrátu) a květní stvoly, to je na tobě, ale rostlina se lépe vzpamatuje bez nich.
EvaJ - jeste jednou dekuju. Nasla jsem drevene uhli, tak jsem ji jeste jednou poradne ocistila, zasypala uhlim, uhli pridala do substratu... a dokonce jsem nasla jeden kvetinac... Tak ted nezbyva nez cekat. DEKUJU za rady!
- EvaJ
- Kontaktovat uživatele:
držím palce