Hezký den
Pavel
Karlos píše:Haki: pár zrníček? To už je homeopatie ne?....
pavelheger píše: Ale pozor je to ve skleníkuTo jen tak pro pořádek
![]()
pavelheger píše:Karlosi, nevím jestli Ti bude stačit moje odpověď, ale zkusím to. Celkem v současnosti používám 3 hnojiva a v závorce za jejich názvy uvedu množství, které u nich používám na 5 litrů dešťové vody o vodivosti cca 10 až 30 mikroS.
Wuxal super - 1 ml
bezejmenné od O&M - 2 ml
Orchimix - 10 ml
Ve všech případech se dostávám na vodivost zálivkové vody okolo 100mikroS. Měření není až natolik moje hobby, abych po každé přidané kapce měřil vodivost. Takže jsem si to změřil jednou a pak to už jen občas (1x za rok) zkontroluji. Jsem přesvědčen, že nějaké desítka mikroS nehraje roli![]()
Hezký den
Pavel
Karlos píše:Paphio, Věra: to mi chcete tvrdit, že dosypáváte hnojivo, dokud nedosáhnete přesné vodivosti? To nevíte, kolik gramů jste toho dali na litr? Odkud máte ty vodivosti? Hnojit se dá silným, ale také velmi slabým roztokem a jde jen o to, odkud jsou údaje podle nichž jste se zařídili.....
Kdo hnojí klasickými dávkami má třeba taky pěkné kytky, takže buď vycházíte z vědecky doložených informací, nebo máte podvyživené rostliny:-P
Pokud jde o Cattleye, tak si myslím že není téměř žádná, kterou bych v bytě nezvládl. Chovají se velmi tvrdě a ani nechtějí sphagnum jako podložku!
Karlos píše:Karel: je sice možné že takové drobné nuance kytky zaznamenají, ale určitě ne Vy:-)
Paphio píše:Kolik generací mělo kvetoucí orchideje bez konduktometru?
A kolik generací věřilo, že se orchideje nedají pěstovat v bytě pro nízkou vzdušnou vlhkost? Velmi často je to kvůli zasolenému substrátu, reakce je podobná jako na příliš suchý vzduch.
Jistě, "klasické hnojení "1x za 14 dní dá až 1.500 μS a mnohé orchideje (hybridní katleje, falenopsisy) to přežijí. To neznamená, že to je optimální. Některé orchideje, namádkou Brachypetala či C. aclandiae takto rychle zavraždíte.
A s vědeckými názory opatrně, mnohdy to jsou nesmysly. Např na
http://www.orchideenforum.de/wasser2.htm a v knihách některých našich předních odborníků se dočtete, že se nesmí zalévat demineralizovanou vodou protože prý vyluhuje z rostlin živiny. Tito pánové si přes svých několik titulů nezopakovali fyzikální chemii, kapitolu o osmóze.
Papučím s minimem kořenů dávám nějaký čas jen destilku nežli se vzpamatují.