Zdenko, není třeba přemýšlet nad revanšem:-).Zdenka píše:Tommy, velmi ráda počkám do podzimu. Jen přemýšlím, co bych nabídla na oplátku. Musím podumat.
Přikládám slíbené obrázky Ornithogallum... no, dubium to asi nebude. Tenhle jihoafrický druh se vyskytuje v přírodě v bílé, žluté a oranžové formě. Zvláště ta poslední zaujala holandské pěstitele a tak každoročně sekají milionové série hrnkovaných nakvetlých jedinců, jsou prostě všude. Ovšem kytka (možná jen ta holandská selekce/hybrid - nebo co to je) je zakletá - druhým rokem už cibule většinou nevyraší; zůstane sice několik let živá, ale růst se jí nechce. Na tom se shodují pěstitelé po celém světě. Já jsem si postupně koupil dvě takové kytky (druhou proto, že ta první nerostla
Takže otázky, které si kladu: co vlastně mám? Je ta neochota k znovurašení vytvořena v pěstírnách uměle (zajištění odbytu i příští rok), nebo kytce něco chybí? Ví se, že žluté formy jsou bezproblémové (ale méně hezké). Nebylo by lepší objednat si semena z přírody? Jednoznačnou odpověď mám momentálně jen na poslední otázku
Jo a ještě se to blbě fotí, myslel jsem, jak budou fotky při tomhle světle věrné a je to celé nějak do oranžova - budu muset vytáhnout ten marťanův návod.
T.