Zálivka

Jak často, jak moc a čím zalévat, rosit či hnojit ...
Odpovědět
Věra
Kontaktovat uživatele:

Re: Zálivka

Příspěvek od Věra »

evulka píše:Lipo já mám také ještě zásoby ze zimy, akorát , že pršelo a mám plný sud, ale bojím se také s tím pylem vodu skladovat. Děkuji za názor :-)

Tak mi došla již dešťovka, no jak to řešit? Musí vzít za dobro vodu ze studně, měřeno cc500 uS......bojím se ji dát Vandám....Věra
lipo

Příspěvek od lipo »

Městská voda v Boleslavi je výrazně lepší než z naší studně. Byla jsem nakročená na osmozu, ale bohudík zásoby dopršely.
Pavel Kolodin

Příspěvek od Pavel Kolodin »

Já se nezabývám tím jakou má voda vodivost, zkrátka když není dešťovka používám kohoutkovou. Přeci je nenechám chcípnout žízní , lepší něaká voda než žádná voda.
tercinka

Příspěvek od tercinka »

Ahoj.
Uz nekdo dlouhodobeji zkousel vodu z kondenzacni susicky? Uz se to tu nakouslo...ale nedoresilo...
zaruba

Příspěvek od zaruba »

Zkušenost s tím nemám žádnou, ale:
Zkondenzovaná voda = destilovaná voda. Ta si myslím že pro zálivku úplně nejvhodnější nebude, protože nikde ani neprší voda zcela prostá minerálů. U nás když pršelo tak jsem naměřil něco do 10uS. Tady bych na první měření použil asi konduktometr a do vody ze sušičky kápl hnojivo tak aby to mělo třeba okolo těch 5-10uS. Myslím, že stejného účinku by se dalo dosáhnout i ředěním vodovodní vodou na stejnou vodivost, ale vody budete mít více.
Asi je škoda vylévat tak vzácný produkt do kanálu :lol:
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paphio »

No těch 10uS nedělají minerály ale CO2 a stopa minerálních kyselin. 10uS se mi zdá že měřák podměřuje je to tak dolní hranice možného. Tvrdošíjně se drží názor že voda o nízké vodivosti je škodlivá- ale to by epifyty v tropech musely zdechnout!! Jistě, rostliny potřebují živiny, ale jednorázová zálivka vodou která je neobsahuje jim neškodí, naopak je to občas třeba aby se vypláchla rezidua z hnojiv. Vodu ze sušičky jsem neměříl ale vylučuji že bude mít 5uS.
zaruba

Příspěvek od zaruba »

Paphio píše:No těch 10uS nedělají minerály ale CO2 a stopa minerálních kyselin. 10uS se mi zdá že měřák podměřuje je to tak dolní hranice možného. Tvrdošíjně se drží názor že voda o nízké vodivosti je škodlivá- ale to by epifyty v tropech musely zdechnout!! Jistě, rostliny potřebují živiny, ale jednorázová zálivka vodou která je neobsahuje jim neškodí, naopak je to občas třeba aby se vypláchla rezidua z hnojiv. Vodu ze sušičky jsem neměříl ale vylučuji že bude mít 5uS.
Myslím, že z té sušičky to bylo myšleno spíše jako pravidelná zálivka pro několik rostlin nikoli jako něco občas-alespoň tak jsem to chápal.
No přeci víte, že tu chemii moc neovládám :) . Já ale vycházím z představ. Přeci když letí kapky vzduchem tak sebou berou i prach z atmosféry. V mracích je také něco prachu a když kapka stéká po listech tak je očistí zase od prachu. Před tropickou bouří se někdy zvedne spousta prachu. Téměř každý den jsme viděli v Mex. čertíky, což jsou malé vzduchové víry podobné tornádu a ty luxovaly také docela dosti prachu, který se pak usazuje na rostlinách a všude okolo. Prach chápu něco jako OBM :) . Rozhodně si nemyslím, že tropickým deštěm se dostane ke kořenům orchidejí podobné médium jako při zálivce destilovanou vodou. Kamarád pil v Mexiku pouze čistou vodu ze strachu před nemocí a skončil na kapačkách. Ostatní pili pivo a byli v pohodě :)
S tím CO2 nevím. V garáži mám rok starou destilku a když jsem do ní strčil konduktometr tak ukázal 0uS. Když jsem nachytal dešť tak 10uS. I v té destilce po roce je přece CO2 také. Proč tedy rozdíl oproti dešti 10uS ? Nemůže to být způsobeno spíše minerály z prachu? Kapky deště podobně jako vločky snad vznikají původně také na prachových částicích. No já bych to s tou čistotou vody zase nepřeháněl. Každý ale ať dělá jak uzná za vhodné.
orchidejky

Příspěvek od orchidejky »

mě by docela zajímalo, zda v tom nejsou zbytky aviváže pracích prostředků a podobně
zaruba

Příspěvek od zaruba »

orchidejky píše:mě by docela zajímalo, zda v tom nejsou zbytky aviváže pracích prostředků a podobně
To je docela dobrá otázka :) . Já bral tu úvahu pouze jako zkondenzovanou vodu v které nic být nemůže. Ale neznám konstrukci sušiček aby se dalo vyloučit že se ta voda někde neznečistí nějakými usazeninami. Myslím že žádný výrobce nepřemýšlí nad tím, jestli to bude vhodné jako voda pro orchideje :) . My sušičku nemáme, pro mne je jistější a vydatnější střecha :lol:
orchidejky

Příspěvek od orchidejky »

No kondenzuje se tam voda obsažená v prádle a v té jsou i prací prostředky, samozřejmě zbytky, ale jsou
Odpovědět