konduktometr

Jak často, jak moc a čím zalévat, rosit či hnojit ...
Odpovědět
Kyra

Re: konduktometr

Příspěvek od Kyra »

V těchto záležitostech taky nejsem zběhlá. Vím, že vodivost a pH je něco jiného, ale celá léta žiju v domnění, že měkká voda má i nízké pH.
nina

Příspěvek od nina »

Asi tak.
Naposledy upravil(a) nina dne čtv 02. pro 2010 22:47:31, celkem upraveno 1 x.
nina

Příspěvek od nina »

EvaJ píše:určitě děšťovkou. V přírodě se přece také nezalévají z kohoutku ;)

Evo, i když má dešťovka vyšší pH než studniční? Tedy, zalévám děšťovkou už tři roky. Jeden rok jsem zalívala ze studny.
Kyra

Příspěvek od Kyra »

Moje posouzení vychází ze zkušenosti bazénů. Máme na chatě bazén, který napouštíme vodou z místní studánky, ta má měkkou vodu (cca 130 mikrosiemens) a vždy musíme zvyšovat pH, aby se nekazila. Pokud nám přivezou vodu z nějakého vrtu, kde je většinou tvrdá, tak naopak se musí pH snižovat.
EvaJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EvaJ »

nina píše:
EvaJ píše:určitě děšťovkou. V přírodě se přece také nezalévají z kohoutku ;)

Evo, i když má dešťovka vyšší pH než studniční? Tedy, zalévám děšťovkou už tři roky. Jeden rok jsem zalívala ze studny.

Nino, já také nejsem v tomto oboru kovaná, beru to spíš selským rozumem. A zdá se mi, že tebou uváděné hodnoty ph jsou právě v tom rozmezí, jak by měly být. Navíc si myslím, až kromě změřeného Ph budeš znát i vodivost, že dešťovka vyhraje. Pokud to tak není, prosím, ať mě zkušenější opraví.
olaw
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olaw »

nina píše:Koukám, co vše za možnosti zalívání lidi vlastní. Co všechno zkouší :P .
No, tak jsem měřila tím ručním testem a: dešťová cca 7,2; nožná i víc
vodovod 7,0;
studna 6,8;
Tak podle mě dopadla nejlíp voda ze studny. A teď prosím raďte, kterou nejlépe zalívat, než si pořídím kndukt. Asi bych to mohla někde zjistit, ale určo to už je zjištěný a všelijaký nuance a tak určitě někdo poradí :P :roll: Děkuji.

Podle všeho to vypadá, že je u vás voda velmi neutrální, ať se jedná o jakoukoliv. Má to výhodu, že můžete dál zásaditost nebo kyselost upravovat podle potřeb rostlin. Třeba Paphiopedila mají raději zásaditější vodu. To znamená voda od sedmičky výše. Některé druhy jsou kyselomilné, třeba jako prstnatce. Tím pádem voda musí mít ph nižší, než je 7.
7 se rovná neutrální.
radzak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radzak »

nina píše:No na návodu a něřící nádobce je pH, nejsem vůbez znalá v těchto chemických věcech, tak nevím, a proto se právě dotazuji :D

pH-určuje kyselost nebo zásaditost (pro většinu orchidejí 6-6,5 pH).
Vodivost určuje množství rozpuštěných solí, měří se v mikrosiemens-uS.
Je toho tu o tom napsáno dost.
http://www.webareal.cz/kvetyzlucni
Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
Pavel63

Příspěvek od Pavel63 »

Ve vodném roztoku je vždy kromě molekul H2O také určité množství oxoniových kationtů H3O+ (přesněji [H(H2O)4]+) a hydroxylových aniontů OH-. V čisté vodě je látková koncentrace obou iontů stejná. To odpovídá pH = 7. Kyselost vzniká přebytkem H3O+. Zásaditost je přebytek hydroxylových iontů na úkor oxoniových. Desetinásobné zvýšení například těchto kationtů, sníží pH o 1 stupeň. Takže voda pH 6 je desetkrát kyselejší než neutrální pH 7. S vodivostí a tvrdostí vody nesouvisí. Za kyselost je odpovědný vodík. Za tvrdost, rozpuštěné minerály.
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paphio »

olaw píše:
nina píše:Koukám, co vše za možnosti zalívání lidi vlastní. Co všechno zkouší :P .
No, tak jsem měřila tím ručním testem a: dešťová cca 7,2; nožná i víc
vodovod 7,0;
studna 6,8;
Tak podle mě dopadla nejlíp voda ze studny. A teď prosím raďte, kterou nejlépe zalívat, než si pořídím kndukt. Asi bych to mohla někde zjistit, ale určo to už je zjištěný a všelijaký nuance a tak určitě někdo poradí :P :roll: Děkuji.

Podle všeho to vypadá, že je u vás voda velmi neutrální, ať se jedná o jakoukoliv. Má to výhodu, že můžete dál zásaditost nebo kyselost upravovat podle potřeb rostlin. Třeba Paphiopedila mají raději zásaditější vodu. To znamená voda od sedmičky výše. Některé druhy jsou kyselomilné, třeba jako prstnatce. Tím pádem voda musí mít ph nižší, než je 7.
7 se rovná neutrální.

Důležitější je vodivost, ta studna může mít taky 700 což je nepoužitelné.
nina

Příspěvek od nina »

Díky, díky, už mi závity mozkové jedou na plný obrátky. Tak pořídím konduktometr. Jak jsem zde koukala, dají se pořídit za docela slušný peníz a je to věc na delší dobu. Protože, když čtu ty odborný polemiky, tak :shock:
Odpovědět