Včera byl u mně kolega a říkal, že použil přípravek ORTIVA a vypadá to prý slibně. Díval jsem se na něj a základní látky je stejná jako u Qadrisu jen to ostatní je jiné. Tvrdí, že na bakteriozu se mu to nezdá. No uvidíme za delší dobu.
Míra píše:Včera byl u mně kolega a říkal, že použil přípravek ORTIVA a vypadá to prý slibně. Díval jsem se na něj a základní látky je stejná jako u Qadrisu jen to ostatní je jiné. Tvrdí, že na bakteriozu se mu to nezdá. No uvidíme za delší dobu.
jak jsem psal včera,stíkal jsem Kuprikol,ale slabší(abych to snad nespáli)-v návodu je podle toho na co většinou 40g na 4-6l ,já dal cca 3g na necelý 1,2-1,5l od oka(tzn.10g/4l)
drroman píše:jak jsem psal včera,stíkal jsem Kuprikol,ale slabší(abych to snad nespáli)-v návodu je podle toho na co většinou 40g na 4-6l ,já dal cca 3g na necelý 1,2-1,5l od oka(tzn.10g/4l)
Kuprikol to nespálí a ta dávka 40g je správná a nic se s kytkama nestane. Odzkoušeno a mnohokrát. Už jej nepoužívám, protože to chce střídat.
Tady je odpověď na můj dotaz: prostřednictvím několika pracovníků jsem obdržel Váš e-mail s popisem a fotografií onemocnění, které se vyskytuje na listech orchidejí, které pěstujete. Na listech se nacházejí drobné, žluté, neostře ohraničené skvrny, které vyúsťují až v nekrózu (je vidět na fotografii na vzdálenějším listu). Skvrny jsou rovnoměrně rozšířené po čepeli listu. Tento typ skvrn je charakteristický pro choroby virového původu. Konkrétně jako příčina připadá v úvahu "Cymbidium mosaic virus (CYMV)", který způsobuje onemocnění s názvem virová nekrotická mozaika orchidejí. Virové choroby se často přenášejí při vegetativním množení rostlin (řízkování), což může být tento případ, ale svou roli často hrají i přenašeči tzv.vektoři (třásněnky, mšice). V případě, že se skutečně jedná o virovou chorobu, není možné použít k ošetření a ozdravení rostlin žádný chemický přípravek. Ochrana spočívá pouze v prevenci (dávat pozor na zdravotní stav a zejména původ nově pořizovaných rostlin), v případě výskytu přenašečů jejich likvidace pomocí insekticidních přípravků. V každém případě by bylo zajímavé, zda se na fotografii jedná o nově pořízenou rostlinu, nebo zda ji pěstujete již delší dobu a zda ve výskytu choroby u Vás a u kolegů pěstitelů nelze najít společného jmenovatele ve stejném původu nemocných rostlin.
S pozdravem
Václav Krejzar oddělení bakteriologie odbor rostlinolékařství Výzkumný ústav rostlinné výroby v.v.i.
Zdeno, sice to tak vypadá, ale pokud někdo neudělá rozbor, tak to viróza vůbec být nemusí. Myslím, že ale každý z nás by se měl začít chovat co nezodpovědněji vůči ostatním a ten, komu se to vyskytlo, by neměl žádné svoje rostliny měnit či prodávat ostatním, aby se to nerozšiřovalo do "zdravých chovů".
Evo, je mi ho líto vyhodit, navíc mám pocit, že postup nákazy se zastavil, tak vyčkávám. Je stranou od všech ostatních. Vesele kvete a květy jsou bez poskvrny, takže pořád doufám, že bude v pořádku. Nikomu bych nikdy neposlala kytku s nějakými fleky, ať už by to bylo cokoliv. A karanténu přísně dodržuju.
Mně se to na virozy nezdá. U nich většinou je postižena celá rostlina včetně květů a navíc na různých rostlinách to vypadá pokaždé jinak, a je zajímavé, že se to objeví najednou a nečekaně i u lidí, kteří nakupují jen v Baumaxu a zakoupené rostliny to nemají. Jak k tomu přijdou? Kde by byla nákazová rostlina a škůdci?