MarekD píše:Pani, dakujem vam za rady. vyriesil som to osvetlenim 2xT5 54W, typ 840 a 865. prikladam foto na ilustraciu.
Mila.J diky za rady, co povies na to ako som to vyriesil, je to ok? svietidlo ma samozrejme reflektor. v akej vyske to mam dat nad rastliny? aka by mala byt dlzka dna, resp kedy svietit? planoval som rano od 6 do 9 a poobede od 16 do 21-22. dik
Určitě dobrý. K tomu spektru, bych řekl, že o trochu lepší výsledků dosahuje 827. Ta kombinace se speciálkou (která je podstatně dražší), má taky někdy výhody. Ty rozdíly v efektivitě ale už nejsou nijak velké. Tam se už víc projeví třeba kvalita reflektoru, jestli bude před trubicemi chránící sklo(zbytečně tlumí), a jiné. O spektrálních požadavcích, různých teoriích by se dali psát svazky. Tak dalece bych tu diskuzi nevedl.
Vzdálenost od rostlin (z fotky)mi příjde dobrá. Záleží na druzích. Některé snesou, budou rády co nejblíž k trubicím, naopak podrostové, třeba Ludisia se může při menší vzdálenosti než 0,5m pálit. Záleží samozřejmě taky na množství denního světla.
Nejlepší výsledky jsem míval s 12h tahem. Dělal jsem to asi 2- 14h. Raději by jistě víc, než 12h. Je to ale otázka peněz. Od 2h proto, aby velká část byla v levnějším tarifu. Teď to kouskuju téměř výhradně podle nízkého tarifu, ale večerní už nadávám. Těch 5h, co jim dávám je málo, ale pomůžou. Určitě to tak jak píšeš půjde. Však uvidíš časem, jak nejlíp. Netrval bych ale nutně na prodlužování dne na obě strany. V tom výhoda nebude.