Ono je to složité. Mám tu rozdělenou rostlinu Zygopetala a jedna je náchylná na hnědnutí listů (hnědé tečky) a druhá je bezproblémová. Stejný substrát, stejná zálivka, stejné umístění. Nedokážu si to vysvětlit a tak se snažím zjistit co pomůže. Ne kvůli Zygopetalu, ale jiným rostlinám, které mě zajímají víc Takže pokud se budu držet vaší rady a budu vyhazovat každou kytku, která se mi bude zdát náchylná, tak nebudu moct pěstovat nic, snad jenom trávník na zahradě. Myslím si, že většina těchto problému pochází z přelévání rostlin.
Mimochodem, nepoužívám žádná hnojiva, ani žádné fungicidy. Jen jsem letos poprvé v životě použil insekticid na smutnici.
Kdysi jako začátečník mám za sebou pokusy o zachraňování chcípáků darovaných i koupených, a věřte, ono zbavit se napadené kytky vyjde nakonec levněji, nežli si nechat roztahat po sbírce nějaké svinstvo. Proto nechápu, když máte dvě stejné rostliny a jednu z nich napadenou, proč ji nevyhodíte. Případně ji můžete dát na doražení někomu, kdo orchideje ještě nepěstuje. Připomínám, že na houbové, bakteriální a fyziologické choroby jsou náchylnější kytky s virózou.