Spathoglottis

Další rody, které se do předcházejících škatulek nevejdou nebo nevíte kam je zařadit
wiolan

Re: Spathoglottis

Příspěvek od wiolan »

olaw píše:Dnes jsem si objednal hlízku Spathoglottis kimballiana, tak jsem zvědavý jak se mi jí podaří rozpěstovat, podle mě by se měla pěstovat jako Bletia. Dočetl jsem se, že by měla mít rašelinou zeminu s přídavkem jílu, písku a polystyrenu. Ocením každou radu, protože s tímto rodem začínám poprvé. Takže jestli někdo máte zkušenosti, tak sem s nimi :lol: :lol: :lol: ....

Chodíte nakukovat ke mě na fórum, tak oslovte Romana (Orchidejky), ten velice úspěšně pěstuje Spathoglottis plicata. Mám od něk také kousek, ale teprve s ním začínám ;)
Přeji hezký den, Věra

www.orchideje.freepage.cz
kajmii
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kajmii »

miro píše:no to je silenost,ja bych je hnal. no a neda se to vratit?

Ted už ne. Je to kupovaný snad v prosinci, to jsem netušila, jak to má vypadat. pro ted budu chytřejší...
olaw
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olaw »

No to je pěkný a takhle Vám to přišlo jo???? Obratem bych jim to poslal zpátky. Chci se zeptat, to máte od uživatele Radimblue???? Moje vypadá, že jí snad i vypěstuji i když Bletillu už mám narašenou, tak si myslím jestli není trochu zabržděná. Doufám, že začne narůstat.... :P :P :P
kajmii
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kajmii »

JJ je to od něj a takhle to opravdu přišlo. Mě šlo hlavně o bullbophyllum trias picta, tohle jsem objednala navíc, tak jsem to tak neřešila....ted mě to mrzí no, tenkrát jsem nevěděla, co a jak...
olaw píše:No to je pěkný a takhle Vám to přišlo jo???? Obratem bych jim to poslal zpátky. Chci se zeptat, to máte od uživatele Radimblue???? Moje vypadá, že jí snad i vypěstuji i když Bletillu už mám narašenou, tak si myslím jestli není trochu zabržděná. Doufám, že začne narůstat.... :P :P :P
Kyra

Příspěvek od Kyra »

olaw: Přišla mi přesně stejně velká pahlíza. Bohužel jak jsem již psala úspěšně jsem ji usušila. Držím pěsti a pravidelně informuj.
olaw
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olaw »

Tak mi to nedalo, trochu jsem hrábnul ke Spathoglottis kimballiana a zjistil jsem, že mi začínají rašit pupeny. Mám obrovskou radost, i když ještě není vyhráno.... :roll: :roll: :roll:
Kyra

Příspěvek od Kyra »

Tak to je super. Jak si to zasadil a do čeho? Jen tak pro info.
olaw
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olaw »

No, vzal jsem na zahradě zeminu, trochu substrátu pro pokojovky s velkým podílem rašeliny, zbyl mi kupovaný substrát pro orchideje (docela hrubý), agroperlit, polystyren (natrhanej na kuličky) a rašeliník a vše přiměřeně.....
orchidejky

Příspěvek od orchidejky »

Pročítal jsem to jen zběžně, ale S. kimbaliana by se měla pěstovat jako S. plicata, takže jako substrát používám hrabanku vylehčenou keramzitem, teplota vyšší, v létě je venku a zimuji asi při 15°C kdy trochu snížím jinak vydatnou zálivku. S tou seschlou hlízou to zuste, třeba se nějaké očko probudí. Chladnomilnější je S. affinis, taky žlutá, tu lze pěstovat jako Bletillu, ale zimu venku nejspíš nepřežije, já je mám ve sklepě ;)
olaw
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olaw »

Trošku jí to trvá, ale mohu potvrdit, že úspěšně roste. Zatím je to velmi malinké. Kořínky se začínají pomalu objevovat. Jsem ještě velmi opatrný se zálivkou, jen tak lehce rosím substrát. Tak doufám, že se mi zadaří a nijak jí neumořím....
Odpovědět