přesazování
Re: přesazování
Děkuji a mohu se zeptat co myslíte tím do lepšího? Myslela jsem větší květináč, hrubá směs kůra, řašeliník,trochu dřev.uhlí a drenáž kousky polystyrenu? 
-
Karlos
- Kontaktovat uživatele:
No,..... aby tím přesazením neutrpěla a neměla se hůř než předtím. Hrubý substrát je vždycky jistota a trocha polystyrenu nikdy neuškodí. Rašeliníku max. 10 % ale i méně...... Nic zvláštního jsem tím ale nemyslel.
- Mila.J
- Kontaktovat uživatele:
Květináč je lépe použít ne moc velký, jen aby se rostlina vlezla.Substrát hrubý, dobře vysychající. Brassiím nesvědčí větší množství pomalu vysychajícího substrátu.
Přesazení Phalaenopsisu
Prosím vás,
když přesazujete orchidej poprvé od koupě, tak substrát,který je jakoby vrostlý doprostřed kořenového balu,vydrolíte(popřípadě vodou propláchnete)pryč a nebo jej ponecháte a jen zasypete novou kůrou? ta moje orchidej má právě kořeny moc přirostlé k těm kouskům staré kůry a nešlo mi to vydrolit tak, abych měla jen čisté kořeny,které přijdou do nového substrátu.....v tom původním substrátu je kůra a asi mech,jelikož místy je bal zelenavý,obávám se, aby ten starý substrát v tom kořenovém balu nenadělal neplechu,aby nebyl stále vlhký a okolní jen samostatná kůra už proschlá pár dnů od zalití....jaké s tím máte zkušenosti?
když přesazujete orchidej poprvé od koupě, tak substrát,který je jakoby vrostlý doprostřed kořenového balu,vydrolíte(popřípadě vodou propláchnete)pryč a nebo jej ponecháte a jen zasypete novou kůrou? ta moje orchidej má právě kořeny moc přirostlé k těm kouskům staré kůry a nešlo mi to vydrolit tak, abych měla jen čisté kořeny,které přijdou do nového substrátu.....v tom původním substrátu je kůra a asi mech,jelikož místy je bal zelenavý,obávám se, aby ten starý substrát v tom kořenovém balu nenadělal neplechu,aby nebyl stále vlhký a okolní jen samostatná kůra už proschlá pár dnů od zalití....jaké s tím máte zkušenosti?
Re: Přesazení Phalaenopsisu
Pokud by mi to razantně poškodilo kořeny, tak kůru na kořenech nechávám, ale sem tam přetržený nebo utržený kořínek mi nevadí.
Re: Přesazení Phalaenopsisu
zkusím ji ještě dnes vyndat a prohlídnu kořeny, zda se to nedá nějak jemně rozebrat bez újmy orchideje....ten mech se mi tam prostě nelíbí,strašně to v balu nasákne vodu a ta se pak přímo drží v kořenech 
- EvaJ
- Kontaktovat uživatele:
namočte rostlinu do vlažné vody a s pomocí párátka jde odstranit i to, co se zdá naprosto nemožné. Chce to ale hodně trpělivosti
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Karlos píše:No,..... aby tím přesazením neutrpěla a neměla se hůř než předtím. Hrubý substrát je vždycky jistota a trocha polystyrenu nikdy neuškodí. Rašeliníku max. 10 % ale i méně...... Nic zvláštního jsem tím ale nemyslel.
Rašeliníkem je dobré pokrýt povrch substrátu, dovnitř ho nedávám,drží mokro.
- Mila.J
- Kontaktovat uživatele:
Právě ten rašeliník uprostřed je největší problém. Rozhodně musí pryč. To většinou jde slušně.
EvaJ píše:wiolan píše:hanka2 píše:tercinko,já to dělám tak,že kořeny strčím pod tekoucí teplou vodu a substrát vymyju,nechám trochu oschnout a zasadím do nového.
dělám to stejně, navíc po namočení jsou kořeny ohednější
i mě se tato technika osvědčila.
Vlhké kořeny jsou nejlepší. já přesazuju vlhké rostliny většinou po zálivce