přesazování

V čem všem mohou být orchideje pěstovány?
Ráďa

Re: přesazování

Příspěvek od Ráďa »

Děkuji a mohu se zeptat co myslíte tím do lepšího? Myslela jsem větší květináč, hrubá směs kůra, řašeliník,trochu dřev.uhlí a drenáž kousky polystyrenu? :shock:
Karlos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karlos »

No,..... aby tím přesazením neutrpěla a neměla se hůř než předtím. Hrubý substrát je vždycky jistota a trocha polystyrenu nikdy neuškodí. Rašeliníku max. 10 % ale i méně...... Nic zvláštního jsem tím ale nemyslel.
Mila.J
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mila.J »

Květináč je lépe použít ne moc velký, jen aby se rostlina vlezla.Substrát hrubý, dobře vysychající. Brassiím nesvědčí větší množství pomalu vysychajícího substrátu.
pepy

Přesazení Phalaenopsisu

Příspěvek od pepy »

Prosím vás,
když přesazujete orchidej poprvé od koupě, tak substrát,který je jakoby vrostlý doprostřed kořenového balu,vydrolíte(popřípadě vodou propláchnete)pryč a nebo jej ponecháte a jen zasypete novou kůrou? ta moje orchidej má právě kořeny moc přirostlé k těm kouskům staré kůry a nešlo mi to vydrolit tak, abych měla jen čisté kořeny,které přijdou do nového substrátu.....v tom původním substrátu je kůra a asi mech,jelikož místy je bal zelenavý,obávám se, aby ten starý substrát v tom kořenovém balu nenadělal neplechu,aby nebyl stále vlhký a okolní jen samostatná kůra už proschlá pár dnů od zalití....jaké s tím máte zkušenosti?
olaw
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Přesazení Phalaenopsisu

Příspěvek od olaw »

Pokud by mi to razantně poškodilo kořeny, tak kůru na kořenech nechávám, ale sem tam přetržený nebo utržený kořínek mi nevadí.
pepy

Re: Přesazení Phalaenopsisu

Příspěvek od pepy »

zkusím ji ještě dnes vyndat a prohlídnu kořeny, zda se to nedá nějak jemně rozebrat bez újmy orchideje....ten mech se mi tam prostě nelíbí,strašně to v balu nasákne vodu a ta se pak přímo drží v kořenech :evil:
EvaJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EvaJ »

namočte rostlinu do vlažné vody a s pomocí párátka jde odstranit i to, co se zdá naprosto nemožné. Chce to ale hodně trpělivosti
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paphio »

Karlos píše:No,..... aby tím přesazením neutrpěla a neměla se hůř než předtím. Hrubý substrát je vždycky jistota a trocha polystyrenu nikdy neuškodí. Rašeliníku max. 10 % ale i méně...... Nic zvláštního jsem tím ale nemyslel.

Rašeliníkem je dobré pokrýt povrch substrátu, dovnitř ho nedávám,drží mokro.
Mila.J
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mila.J »

Právě ten rašeliník uprostřed je největší problém. Rozhodně musí pryč. To většinou jde slušně.
Narcis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Narcis »

EvaJ píše:
wiolan píše:
hanka2 píše:tercinko,já to dělám tak,že kořeny strčím pod tekoucí teplou vodu a substrát vymyju,nechám trochu oschnout a zasadím do nového. ;)

dělám to stejně, navíc po namočení jsou kořeny ohednější

i mě se tato technika osvědčila.

Vlhké kořeny jsou nejlepší. já přesazuju vlhké rostliny většinou po zálivce
Odpovědět