AMORPHOPHALLUS - zmijovec
- Mila.J
- Kontaktovat uživatele:
Re: AMORPHOPHALLUS - zmijovec
Ahoj Rocker. Kvete zhruba týden. Podle podmínek. Rozvíjí se pomalu, plně rozvitý a silně "voní"asi tři dny, pak méně a postupně měkne, uvadá. Tento Zmijovec je ten nejběžnější. S tím jménem je to také nejisté , opsal jsem ho z knížky, ale vím, že se mnohohrát měnilo, takže nevím, jaké je platné. To ale opět neřeším. Tady je možná ještě větší zmatek než s některými orchidejemi.
Vydel som foto nejake druhu...ale bolo strasne velke kvetisko...pekna dekoracia.Existuje strasne vela nadhernych kvetov..clovek ked ich zbada,pada na zadok.
- Mila.J
- Kontaktovat uživatele:
Jo, některé Aróny jsou opravdu veliké, tedy nepěstovatelné. Tento má květ běžně 60cm, hlízu kolem 1kg. Jsou také menší druhy, které jsou pro kultivaci přijatelné. Z přiložené fotky má malé hlízy a kvete už brzy.
To kvitne aj mimo kvetinaca?
Kdo tu povídá, že zmijovec voní, většina jich páchne po zetlelém mase
. Jedna má známá ho pěstuje už několik let a vůbec netuší, co to je za nádhernou rostlinu, protože jí ještě nekvetl. Ona si myslí, že je to nějaká pokojovka. Bohužel jsem neměl možnost jí ukázat, jak rostlina vypadá v květu a "co je to za smrad!", takže jí nechávám přesvědčenou, že je to jen tak ledajaká pokojovka....
No nazdar...toto keby vykvitlo u nas doma...letim aj s kvetom.To vsetky druhy takto smrdia?.
- Mila.J
- Kontaktovat uživatele:
Aróny pěstuji na poli. Kvetou čistě ze zásob- z hlízy. Nejsou to typické pokojovky. Klasický zmijovec pěstuje více lidí v květináčích, většinou jim vůbec nekvete. Potřebuje v době růstu dost světla a všeho, jinak hlíza nebude silná a nepokvete. V květináči to jde také, pokud se veškeré podmínky dodrží. S tou "vůní" to tak strašné není, jsou cítit jen kratší dobu. U klasického Zmijovce to srovnání s tlejícím masem dost odpovídá.
Ten menší, Arum cornutum bude asi miláček všech koňáků. Připomíná koňský hnůj. Každému co srdci, nebo nosu blízké jest.
Ten menší, Arum cornutum bude asi miláček všech koňáků. Připomíná koňský hnůj. Každému co srdci, nebo nosu blízké jest.
Tie kvety su proste nadherne....Aka ironia-jedny z najkrajsich kvetov na svete a smrdia.
S koncem zápachu končí většinou i květenství ne? Oni taky nemají nějak zvlášť dlouhou trvanlivost. Jinak s tím pěstováním na poli, to je vynikající nápad....
květ opravdu příšerně smrdí, pěstuju zmijovce už asi dvacet let a hlíza kvete až po dozrání asi za sedm let( možná kvete i dřív, ale mě až po sedmi letech) Mám jich vždycky několik v různých stádiích dozrávání. Loni mi jedna kvetla a letos čekám další, uvidíme . . .