Cattleya lawrenceana
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
Re: Cattleya lawrenceana
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Určitě ne. Je to dávný import a kytku žere nějaká houba, starší listy mají černé sqrnky. Fungicid to sice brzdí, ale musel bych ji stříkat každý měsíc. Ale zřejmě ji to v bohatém kvetení nevadí. Kdo by měl zájem na podzim o semenáčky ze selfu, které rostou zdravěji, a nebo o křížení se Schomburgkia superbiens (Lc. Rigida) , ať napíše SZ.
Já myslím, že jde dosti často o choroby z nevhodných podmínek které se dají odstranit změnou kultury. Např. silnějším sušením v určitou dobu, intenzivnější ventilací nebo tak něco. Pokud má rostlina nevhodné podmínky tak to právě chemie neodstraní ale pouze brzdí.Paphio píše:Určitě ne. Je to dávný import a kytku žere nějaká houba, starší listy mají černé sqrnky. Fungicid to sice brzdí, ale musel bych ji stříkat každý měsíc. Ale zřejmě ji to v bohatém kvetení nevadí. Kdo by měl zájem na podzim o semenáčky ze selfu, které rostou zdravěji, a nebo o křížení se Schomburgkia superbiens (Lc. Rigida) , ať napíše SZ.
Mě takhle několik roků flekatěly listy u Laelie anceps a to vždy na podzim. Bylo mi divné proč. Rostlinu jsem rosil, čemuž jsem nemohl zabránit, protože když rosím celou ZZ tak se voda dostane i na ni. Rostla a kvetla ale normálně, takže pouze estetika utrpěla. Loni jsem rostlinu nechal na sucho se silně scvrklými pahlízami již na podzim i přesto že v Mexiku v tuto dobu prší. Přesto že rosená byla úplně stejně na listech se neudělal jediný flek a kvetla nádherně. Za nějaké pokusy s tím importem by to stálo
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Rostlina byla sqrnitá už jako import před 20 lety. Podobně i import C. intermedia v. coerulea od zemřelého D. Veškeré pokusy i několikanásobné změny podmínek na tom u obou nic neměnily. Rostliny normálně kvetly a když jsem tu intermediu dal známému do skleníku, tak tam zdechla. Importy nemám rád, nehledě na to že to je nyní vlastně zakázané. Pokud se potíže projeví až v kultuře, je jistě možné problém vychytat.
Bohužel nevidím jak jsou listy skvrnité a jestli je to jenom na starších listech nebo i na těch nově narostlých ap. Tím samozřejmě nechci říci že bych nějak poznal čím to je. To že byly listy skvrnité již na importu mě nijak nepřekvapuje. V přírodě jsou listy i květy daleko poškozenější než v kultuře protože v přírodě si kytka stanoviště nevybere ale je k němu odsouzená-jak jste nedávno u L. speciosa napsal-a je to pravda!
Spíše je mi divné jak určitá houba přestojí několikery podmínky a chemii a stále škodí stejným způsobem 20 roků. U mne houby rostlinu buď postupně zahubí nebo je nějak zlikviduji a změnou podmínek pak se třeba již neobjeví. Že je to houba by napovídalo i to, že ve skleníku kde měl Váš kamarád vlhčeji tak rostlina podlehla. U Vás to mají houby v bytě asi těžší.
Importy mám rád a od té doby co se nesmí nic sbírat a vozit tak je mám ještě radši
. Asi nějaké adrenalínové geny po předcích či co

Spíše je mi divné jak určitá houba přestojí několikery podmínky a chemii a stále škodí stejným způsobem 20 roků. U mne houby rostlinu buď postupně zahubí nebo je nějak zlikviduji a změnou podmínek pak se třeba již neobjeví. Že je to houba by napovídalo i to, že ve skleníku kde měl Váš kamarád vlhčeji tak rostlina podlehla. U Vás to mají houby v bytě asi těžší.
Importy mám rád a od té doby co se nesmí nic sbírat a vozit tak je mám ještě radši
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Ty nově narostlé jsou zdravé a když se pravidelně stříkají, tak zůstanou. To ale nic nenaznačuje. Nemocné virózní Phalaenopsis mají také zdravé mladé listy. Tady by ovšem postřik ani dočasně neúčinkoval.
Pak tedy stačí tři roky stříkat a starší listí ostříhat. Asi to ale takhle nejde, to by bylo moc jednoduché.Paphio píše:Ty nově narostlé jsou zdravé a když se pravidelně stříkají, tak zůstanou. To ale nic nenaznačuje. Nemocné virózní Phalaenopsis mají také zdravé mladé listy. Tady by ovšem postřik ani dočasně neúčinkoval.
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Ostříháním starých listů kytku oslabím a míň pokvete. Je otázka, jestli postřik každý měsíc by ji nějak nepoškodí. Je sqrnitá, ale spokojená. Jinak by tolik nekvetla i když má každoročně semeník.
Takhle to vypadá jako když je to nějaká symbiotická houba a nikoli houba co škodí
. Je myslím docela výjimečné že spolu žije dlouhodobě rostlina i houba v jakési harmonii.
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Přes opakovaná těhotenství vždy bohatě kvete.