Pro podobné druhy je venčení blahodárné a dělají přímo divy. Ale pouze za jedné další podmínky a sice že jsou silně zavlažované.Paphio píše:Venčené rostliny a zimované chladněji jsou podstatně mohutnější a s tlusčími pahlízami. V teple je rostlina subtilnější, ale i tak dá při dostatku světla až 7 květů na stvolu. Po odkvětu až do půlky května u mě "chrastí" - ani kapku vody. Při nedostatku světla (bez přisvětlování) rostliny po přesazení poupata často potratí.
Je to logické. Venku snese např. L.gouldiana daleko více vody než ve skleníku a proto je silnější a má větší i pahlízy. Ve skleníku při podobné zálivce přijde o kořeny a je to pak logicky chcípáček.
Nebudu jmenovat ale u pěstitele jsem viděl letněné L. speciosy přichcíplé a nekvetoucí jen proto že dotyčný nezalévá a nechává to pouze na přírodním dešti který je nedostatečný. Já je venku kropím téměř denně.
Já gouldianu občas pokropím i v zimě a na jaře aby moc neseschla a vůbec jí to nevadí. Dělám to tak i s Catasety. Ty nesnášejí v období klidu rosení ale gouldiana je plevel, ta vydrží všechno