Ivca.stechmullerova píše:Pane Záruba,jsem moc ráda,že jste reagoval na letnění vandiček.Jsem ted zděšená ,protože 9 let zalévám vodou ze studny všechny orchideje a suprově mi prosperují i kvetou.Nevím jak je tvrdá voda ve studni protože se mi tam vztahuje spodní voda.Ale jestli je to tak jak píšete,tak s tím budu muset něco udělat.Jakou vodou zaléváte Vy?Když je mám doma tak mám 60až70%vdušné vlhkosti.A mám dané misky s piniovou kůrou tam mám vodu aby byla větší vzdušná vlhkost.Mám je na zdi která je studená i při teplotách přes 30 stupnů a nejde ani prudké slunce které by upálilo listy.Když jsem mluvila s paní z botanické zahrady Praha od skleníku fata morgana,tak mě řekla ,že je hýčkám.Co se týká domácí zálivky,tak je namáčím 1x za týden do vody z kohoutku dám tam hnojivo do injekční stříkačky 3 dílky na 3litry do konývky a přidám lignohumát.Prosím napište mi jaká má být vdušná vlhkost v našich podmínkách.100% vlhkost těžko vzládnu zajistit.Z pozdravem Ivča Ps:ráda si nechám poradit pěstuji je pouze 3 roky.
Omlouvám se, ale vyděsit jsem Vás nechtěl. Jedtli mohu něco doporučit z vlastní zkušenosti. Tak tedy pěstujte dále své orchideje tak jako doposud a nenechte se ovlivnit žádnými jinými názory ani doporučeními
Jak je pěstuji já ani psát nebudu, protože u mne pouze přežívají. U té jedné mi v zimě opadaly vespod listy, takže vypadá trochu jako palma
Ale podmínky tak jak jste je popsala by moje Vandy v mé kultuře určitě zabily