radzak píše:zabrde píše:dobry den asi pred tydnem sestra donesla orchidei z ikey ale až dnes jsem se na ni pořádně oukla a zjistila ze skoro všechny kořeny sou mrtve tak sem je ostříhala a zbyly asi 3 a listy houbovatí a spodní žloutne a květy chřadnou. prosím pomozte mi ji za každou ceny zachránit děkuji ...zabrde
Ta byla chcíplá už při nákupu. Proč jste si ji brala? Souhlasím s Karlosem.
Zkusil bych to vzít trochu z jiného pohledu.
Není pochybnosti o tom, že při nákupu je třeba v první řadě velmi pečlivě vybírat kvalitní a zdravé rostliny. Musí mít dostatek živých kořenů a pevné listy bez jakýchkoliv skvrn. Když už si ale člověk přece jen nakonec donese poškozenou rostlinu, v žádném případě, bych nad ní nelámal hůl. Může se stát mateliálem na němž se člověk naučí alespoň základním postupům záchrany, které dřív nebo později bude při pěstování potřebovat. Všichni členové fóra tu mohou radit a předávat svoje (často protichůdné) zkušenosti, ale nakonec se stejně ukáže, že vlastní zkušenost je k nezaplacení. A já tvrdím, že je mnohem lepší učit se na marketové kytce za pár korun, než sbírkovém kousku. Na druhou stranu ale připouštím, že stejně tak je důležité se naučit v oprávněných případech na jednotlivých rostlinách nelpět a velkoryse se jich zbavit (mám na mysli podezření na virózu atp.). Jen správnou selekcí rodů, druhů a také jednotlivých rostlin za přiměřeně vydaných nákladů a úsilí lze dosáhnout kvalitní zdravé sbírky, která bude dělat svému majiteli radost. "A voto si myslím de, ne?"

Jestli se jedná o sbírku marketových faleňáků, nebo botanických papučí není absolutně podstatné.
Hezký den
Pavel