Míra píše:HAKI, nějak si to asi trošku pletete. Suavis jak píšu není tricolor a tricolor květem variuje barevně. Stačí mrknout na net. Někdy dokonce rozhoduje stáří foceného květu. I tehdy se může barva lišit.
Mě jste popletli také. Asi tím, že do tématu suavis dáváte fotky tricolory....pro nezasvěcený je to zmatek...
no ako sa to vezme... zalezi od uhla pohladu a zdroja z ktoreho cerpate, suavis by malo byt synonymum pre tricolor, ale ked je to raz dopletene rozmotat sa to len tak jednoducho neda, lebo si vezmete iny zdroj a najdete nieco ine...
Vanda tricolor Lindl., Edwards's Bot. Reg. 33: t. 59 (1847). Heterotypic Synonyms: Vanda tricolor var. patersonii auct. in ?. Vanda suavis Lindl., Gard. Chron. 1848: 351 (1848). Limodorum suaveolens Reinw. ex Blume, Rumphia 4: 49 (1849). Vanda suaveolens Blume, Rumphia 4: 49 (1849). Vanda tricolor var. planilabris Lindl., Paxton's Fl. Gard. 2: t. 42 (1851). Vanda tricolor var. purpurea Carr, Gard. Bull. Straits Settlem. 7: 38 (1932). Vanda tricolor f. patersonii (auct.) M.Hiroe, Orchid Flowers 1: 24 (1971). Vanda tricolor f. planilabris (Lindl.) M.Wolff & O.Gruss, Orchid. Atlas: 430 (2007).
Vanda suavis Lindl., Gard. Chron. 1848: 351 (1848). This name is a synonym. Accepted Name:Vanda tricolor Lindl., Edwards's Bot. Reg. 33: t. 59 (1847).
Tak, xristie9 rovnou ukazuje z první ruky. O nějaké dlouhodobé jednoznačnosti lze jen těžko mluvit. Je tu spousta těchto rostlin ať už s jedním, nebo druhým druhovým jménem, případně i uvedením variet. Asi v závislosti na čase ve kterém byly popsány, které druhové jméno v té době bylo upřednostňováno. Pokud někdo uznává souběžně oba druhy, zajímalo by mne, co považuje za charakteristické znaky. Já se o něco takového rozhodně nepokouším. Na všeobezné uznání jednoznačného popisu ať už na úrovni druhů, nebo variet to zatím obávám se nevypadá. Prostě vůbec netuším, co by mohla být suavis.
Takže jsem obdržel odpověď a jsem z toho tedy úplně v háji. To co se pod suavis všeobecně ukazuje asi bude něco neznámého, protože suavis vlastně neexistuje, protože suavis nyní zase není ani varieta ale přímo synonimum pro tricolor. Pak tedy V. tricolor = suavis. Co jsou tedy rostliny pod označením suavis? Přikládám nejdůležitější pasáž z dopisu: Hezký den, mezi svátky jsem tu nebyl, takže jsem neodpovídal hned, jak jinak obvykle činím - sorry. Musím se omluvit - už si ten dopis před rokem nepamatuju. David Grove jednoznačně uznával samostatnost V.suavis, díval jsem se teď do Govaertse, a ten ji skutečně synonymizuje s Vanda tricolor a suavis vůbec neuznává ani jako poddruh či formu. Sorry podruhé.