Phalaenopsis - poškození listů

Jak se bránit těm co ničí Vaše úsilí?
Odpovědět
LTE

Phalaenopsis - poškození listů

Příspěvek od LTE »

Dobrý den,

na několika Phalaenopsisech jsou nové listy deformované. Jsou umístěné na východním okně, které jsem přes léto stínil, aby se listy příliš nespálily.
Mám podezření, že by to mohlo souviset s hnojením a nebo zálivkou. Pro zálivku a rosení používám odstátou vodu z vodovodu, která je ale poměrně tvrdá (jsou v bytě bohužel nemám). Přes léto jsem mírně přihnojil zředěným universálním hnojivem NPK 7-5-6.

Předem děkuji za jakékoli rady.
Přílohy
IMG_3833.JPG
IMG_3835.JPG
Zdenka

Re: Phalaenopsis - poškození listů

Příspěvek od Zdenka »

Třásněnka u phalů dělá ta zjizvení, povrch listů pak signaizuje svilušku Brevipalpus.
LTE

Příspěvek od LTE »

Děkuji za radu, zkusil jsem zatím očistit listy vodou, ale žádných breberek jsem si nevšiml. Pořídím Vertimec a zkusím je přesadit do nového substrátu, ten nebyl asi 3 roky měněný. Zajímavé je, že jsou tímto nakažené pouze Phaly, jiné druhy se zdají být zatím v pořádku.
Pro jistotu přikládám spodní část listů - v některých místech jsou díry v jiných šedé fleky, které jsou na dotek suché a nepůsobí ani dojmem pavučinky. Zajímavé je, že se vyskytují na místě kontaktu listu s květináčem....
Přílohy
IMG_3837.JPG
IMG_3838.JPG
Zdenka

Příspěvek od Zdenka »

Brevipalpus pavučinky nedělá. Je velmi drobný a pohybuje se velmi pomalu. Ty díry do listů vypadají navíc na něco většího. Přesazení a ošetření určitě pomůže. Vertimec působí na roztoče, nevím, jestli by fungoval na tu případnou třásněnku. Jsem sama zvědavá, jestli něco najdete. Připadá mi to jako kombinace více věcí.
cheron

Příspěvek od cheron »

Či tá deformácia nemôže byť aj zo zasoleného substrátu - predsa len 3 roky nemenený a zalievaný tvrdou vodovodnou vodou ...
Listy zospodu má na svedomí nejaký škodca.
Karlos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karlos »

Vypadá to na červeného roztoče. Nemá půl centimetru, je velmi drobný. Já jej vidím dobře, ale dost lidí co znám potřebuje lupu. No já zas vidím hůř do dálky že....
Odpovědět