Pěstební nádoby

Teplota, světlo, letnění či zimování, skleník nebo parapet, květináče, truhlíky, mísy ...?
virens
Moderátor

Re: Pěstební nádoby

Příspěvek od virens »

Zdeni, v květináči proschla do 3 dnů takže ani namočení ostřice by jí nemělo ublížit. Ale počítej, že si kytka bude zvykat tak dva roky, :) Bohužel chce hodně světla. Uvidíš jestli půjde zpět.
Zdenka

Příspěvek od Zdenka »

HAKI píše: NJN ale mrška nekvete. Píšeš oddělené -jsou rozdělené? Můžeš pak dát foto dík.
No to jsem se asi nevyádřila přesně. Myslela jem oddělek. Nicméně šla jsem ji prozkoumat a bude to narostlý semenáč. Jde to od malých pahlízek k té velké. Z té nejvyšší pahlízy jdou dva nové výhony (ty přední). Počítám, že první přírůstky u mne nemusí být tak velké jako ta loňská. Ale budu doufat, že se to týká jen těch letošních a příští rok budou už aspoň stejně velké. Kytku mám venku, momentálně pod stínovkou, na konci léta plánuju plné slunce. Fotka se po rozkliknutí otočí. Chjo....
Přílohy
Rhyncholaelia digbyana (1).JPG
Karlos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karlos »

Zaruba: jo to bude vždycky problém, odervat kořeny a kytka pak pár let asi neporoste jak bychom chtěli. Nejlepší je namočit na chvíli celé ve vodě a pak pomalu odlupovat....., poškodit co nejméně.
HAKI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HAKI »

Zdeni dík za foto -vypadá dobře. Doufám že nebudeme čekat 12let -to je teda strašlivý :)
zaruba

Příspěvek od zaruba »

Koukal jsem na Google, že kvetou i rostliny s několika listy, takže 12 roků bude asi přehnané bráno i od semínka, podobně jako u vanilky. Spíše jde o nastavení správných podmínek. Někomu pokvete osmiletá, jinému za 15roků a dalšímu nikdy :)
Každá máte úplně jinak vypadající rostlinu. Zdena má listy asi dvojnásobné velikosti. Možná je to dáno ale pouze množstvím světla v kultuře.
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paphio »

Nevím jak u digbyany, ale glauca má u horské formy malou velikost a velké květy i pomaleji roste, nížinný typ je asi 3x větší , nekvete každá hlíza a roste rychleji.
Marta1

Příspěvek od Marta1 »

děkuji za plodnou diskuzi...i já mám problém...moje Enc. citrina x mariae...hezky přirůstá,mám ji několik roků,ale...NEKVETE...už jsem to konzultovala s Romanem/orchidejky/...má stejný problém..
Obrázek

přes léto je venku pod pergolou,stínění 90%...přes zimu jsem ji chladila a sušila...letos jsem ji už nechladila a lehce stříkala..momentálně tlačí 4 x...moc prosím o názory zkušených....děkuji...
zaruba

Příspěvek od zaruba »

Vlastním pouze E. citrinu a E. mariae. Křížence nemám. Mě oba druhy nakvétají spolehlivě. Citrina někdy počátkem ledna začíná něco tlačit a mariae v březnu. V Mexiku je celé jaro suché a sucho vrcholí v květnu. Vaše rostlina vypadá nádherně a je zdravá. Já bych po zimě sušil do doby kdy začne nasazovat na květ. Asi když se na jaře zvedne zálivka tak spíše roste nežli aby kvetla.
Já je mám v zimě tak 10-15°C a suším pouze tolik, aby pahlízy měly více jak 50% celého objemu, tedy ne nijak drasticky.
Marta1

Příspěvek od Marta1 »

moc děkuji za Váš názor...teplotu mám stejnou,zálivku upravím přes zimu i na jaře...citrinu mám také...nedosahuje takových přírůstků jako Vaše,pravidelně kvetla,ale...letos na jaře poupě zaschlo...asi vím proč..hodně jsem omezila zálivku přes zimu...chybami se člověk učí,i když o sobě říkám,že jsem nepoučitelná...jsem přelévač...
zaruba

Příspěvek od zaruba »

U citriny mi letos také nějaké to poupě odešlo což byla škoda, těšil jsem se na 9 květů. Všiml jsem si u své rostliny, že když dorostou pahlízy později na podzim tak mají protáhlé špičky. Zdánlivě by člověk řekl, že je to jedno. Ovšem když v zimě začínají tlačit poupata, tak ta lezou mezi sevřenými listy dlouhou dráhu a přitom se rychleji zvětšují než prolézají. Pak se tlačí v mezerách a snadno se zaseknou a poškodí. Letos letním a postarám se světlem na podzim o to, aby listy na pahlízách byly rozevřenější a kratší, čímž by k zasekávání nemělo docházet. Snad se příště zadaří :)
Odpovědět