Stanhopea tigrina
Re: Stanhopea tigrina
ZÁRUBA: Já bych řekla, že to s nimi opravdu umíte a díky Vašim radám jsem letos do květu přivedla svou tigrinu, kterou mám už 5 let a ještě mi nekvetla. Letos vyhodila 5 stvolů a postupně rozkvétá a provoní celý pokoj. Fotky přiložím později.
To jste mě velmi potěšilahozovka píše:ZÁRUBA: Já bych řekla, že to s nimi opravdu umíte a díky Vašim radám jsem letos do květu přivedla svou tigrinu, kterou mám už 5 let a ještě mi nekvetla. Letos vyhodila 5 stvolů a postupně rozkvétá a provoní celý pokoj. Fotky přiložím později.
Mě zítra pokvetou asi dvě naráz. Ta nejtmavější asi současně s tou středně fialovou, tak nebudu stíhat focení
Chtěl bych ale své postřehy z pěstování ještě upřesnit. Ono to sušení není potřebné až tak dlouhé jak jsem se domníval. Naopak, dobré je, když rostlina na podzim nepřeschne a pahlízy se nenechají moc zcvrknout. I v zimě je dobrá občasná zálivka až asi do konce roku. Pak to chce ale vodu omezit a nechat pahlízy více zcvrknout v období od půli ledna do období kdy se klubou poupata. V té době namáčím pouze občas a velmi rychle, aby se nepromočil celý košík ale pouze povrchová vrstva a pahlízy v tomto stavu udržuji stále scvrklejší. Po násadě květů někdy koncem dubna začnu dávky vody pomalu a postupně zvyšovat. Na konci léta ale rostliny potřebují vody hodně a v ranném podzimu také.
Vaše příspěvky čtu vždy pečlivě a k Vašim radám přidám své zkušenosti. Tigrinu jsem loni přesadila do mechu pokryvnatce s trochou kůry. A zalévala v zimě sporadicky co 14 dní a od ledna co 3 týdny. Výsledek se dostavil a stojí za to. Teď zalévám 2x týdně, ale pahlízy jsou zatím zcvrklé. Tak jsem zvědavá, kdy se napijí pořádně. Je pravda, že jen prolévám, namáčet se zatím nedají. 
Já mám zatím pahlízy středně scvrklé také. To je v této fázi normální. Energie jde do květů. Už mi ale rostou staré kořeny. Po odkvětu začnou valit nové výhony a s nimi další kořeny. Pahlízy napité k prasknutí mají ke konci léta. V té době v domovině vrcholí období dešťů a srážkové úhrny jsou největší. Stačí jen kopírovat podmínky v přírodě, ale pozorně. Často se o to snažíme, ale nepozorněhozovka píše:Vaše příspěvky čtu vždy pečlivě a k Vašim radám přidám své zkušenosti. Tigrinu jsem loni přesadila do mechu pokryvnatce s trochou kůry. A zalévala v zimě sporadicky co 14 dní a od ledna co 3 týdny. Výsledek se dostavil a stojí za to. Teď zalévám 2x týdně, ale pahlízy jsou zatím zcvrklé. Tak jsem zvědavá, kdy se napijí pořádně. Je pravda, že jen prolévám, namáčet se zatím nedají.
Ta zálivka v košících je v době růstu stvolů problém, protože po suchém mechu stéká voda a baly se dostatečně nepromočí. Dělám to tak, že jich vedle sebe venku pověsím vždy několik a ze všech stran pokropím. Pak nechám asi pět minut a dělám něco jiného a pak znovu pokropím. Mezi těmi kropeními se mech navlhčí a pak lépe saje a vydatná zálivka déle vydrží. Už se těším jak pokvete Vám, třeba něco vyměníme
Tak konečně se mi podařilo nafotit a vložit fotky. Kořeny ještě evidentně spí. Bydlím v bytě a tak tigrinu sprchuji ve vaně s asistencí dcery. Ta bohužel nevydrží dlouho držet koš, je to velká a těžká rostlina. Tak mezi zálivkami hodně rosím substrát. Po odkvětu půjde holka ven a na chatě ji budu zalévat vydatně.
Řekla bych, že Vaše tmavá forma je velmi podobná té mé. Mně se moc líbí i ta světlá.
Přesně tak. Myslím, že je podobná k nerozeznání. Barva. žlutý střed, světlý lem okolo plátků i tmavá na horním plátku která je taková nehomogenní. Tu považuji za velmi atraktivní. Květy jsou navíc velké a plátky se nestaví úplně nahoru. Máte štěstí je fakt krásná. Snad nám příští rok pokvetou ještě bohatěji. Myslím, že při optimální kultuře utáhnou květů ještě více.hozovka píše:Řekla bych, že Vaše tmavá forma je velmi podobná té mé. Mně se moc líbí i ta světlá.
Dceru ale musíte poslat na nějaký sport, aby posílila ruce. Nebo koupit či udělat nějakou trojnožku kam se zavěsí. Vody spotřebují hodně.
Mohu se Vás zeptat kde jste rostlinu získala?hozovka píše:Řekla bych, že Vaše tmavá forma je velmi podobná té mé. Mně se moc líbí i ta světlá.
Koupila jsem ji u Lukscheitera jako malou rostlinku.
Tak to byla dobrá koupěhozovka píše:Koupila jsem ji u Lukscheitera jako malou rostlinku.