otrhávám staré suché listy na všech a odstraňuji i takové ty "papírové obaly" na pahlízách. Když jsem je tam nechávala, našla jsem tam pak červce a také se včas odhalí případné hnití krčku po zatečení vodou.Zdenka píše:Děláte to na všech? Otrhávám cymbidia, na katkách to nechávám, nechtěla jsem je "zlobit".virens píše:Já bych jen dodal. Pokud máme jen pár rostlin měl by být čas na otrhání starých suchých listenů na pahlízách . Drží se pod tím
např. puklice a taky někdy houby. Až se to rozleze tak se s tím těžko bojuje.
Cattleya leopoldii
- EvaJ
- Kontaktovat uživatele:
Re: Cattleya leopoldii
Listy samozřejmě odstraňuju, ale pahlízy jsem nechávala být. Je pravda, že jsem pak na nobilku našla červce schovaného přesně v tomhle místě. Jen mám strach, aby jim to nevadilo, nebo se nějak nepoškodily. Je to přece jen jakási ochranná vrstva.
- EvaJ
- Kontaktovat uživatele:
v přírodě tyhle suché obaly prý odnese vítr. Mám to z doslechu, prodávám, jak jsem koupilaZdenka píše:Listy samozřejmě odstraňuju, ale pahlízy jsem nechávala být. Je pravda, že jsem pak na nobilku našla červce schovaného přesně v tomhle místě. Jen mám strach, aby jim to nevadilo, nebo se nějak nepoškodily. Je to přece jen jakási ochranná vrstva.
V přírodě zůstanou na rostlině a chrání ji před vysycháním. Evo, kdes takovou blbost slyšela?EvaJ píše:v přírodě tyhle suché obaly prý odnese vítr. Mám to z doslechu, prodávám, jak jsem koupilaZdenka píše:Listy samozřejmě odstraňuju, ale pahlízy jsem nechávala být. Je pravda, že jsem pak na nobilku našla červce schovaného přesně v tomhle místě. Jen mám strach, aby jim to nevadilo, nebo se nějak nepoškodily. Je to přece jen jakási ochranná vrstva..
- EvaJ
- Kontaktovat uživatele:
já nevím, ale mě se to zdá logické, když už jsou obaly úplně suché, tak asi už nic nechrání, ne ?radzak píše:V přírodě zůstanou na rostlině a chrání ji před vysycháním. Evo, kdes takovou blbost slyšela?EvaJ píše:v přírodě tyhle suché obaly prý odnese vítr. Mám to z doslechu, prodávám, jak jsem koupilaZdenka píše:Listy samozřejmě odstraňuju, ale pahlízy jsem nechávala být. Je pravda, že jsem pak na nobilku našla červce schovaného přesně v tomhle místě. Jen mám strach, aby jim to nevadilo, nebo se nějak nepoškodily. Je to přece jen jakási ochranná vrstva..
Jak by je mohl vzít vítr? Vždyť kolikrát nejdou ani pořádně odtrhnout.
taky to pro jistotu z orchidek sundavám.
Tak do tohohle jsem se nechtěl pouštět, ale musím dát za pravdu Radkovi. Já je taky nemůžu lehce odtrhnout a tak si myslím, že je vítr jen tak lehce neodvane. Třeba u takové Cattleye si to vůbec nedovedu představit. Je to nesmysl. Za co zase není nesmysl, že se za těmito "slupkami" nemůže skrývat všelijaká havěť. Já je neodtrhávám. Pokud tam nějací červci jsou, tak to určitě nebude nijak zvlášť likvidační populace ne?
Škůdci jsou většinou problém v kultuře. Orchideje v přírodě nevypadají na pohled nijak vábně, ale většinou je to poškození klimatickými jevy. Tím nechci říci, že se různý potvory v přírodě nevyskytují.
Bohužel ti musím oponovat takto téměř likvidační populaci jsem našla za suchými "slupkami" - nevím jak to správně nazvat na Oncidiu tigrinum, když mi přišlo od Luda, na zelených pahlízách a listech nebylo nic, trvalo mi téměř 2 hodiny než jsem to všechno vybrala a pak ještě týden intenzivní kontroly - vylézalo to z i těch zbytku suchých slupek, které nešly odtrhnout.olaw píše:Tak do tohohle jsem se nechtěl pouštět, ale musím dát za pravdu Radkovi. Já je taky nemůžu lehce odtrhnout a tak si myslím, že je vítr jen tak lehce neodvane. Třeba u takové Cattleye si to vůbec nedovedu představit. Je to nesmysl. Za co zase není nesmysl, že se za těmito "slupkami" nemůže skrývat všelijaká havěť. Já je neodtrhávám. Pokud tam nějací červci jsou, tak to určitě nebude nijak zvlášť likvidační populace ne?