Fredclarkeara After Dark

Catasetum, Cycnoches, Cymbidium, Mormodes ...
Odpovědět
zvalova

Fredclarkeara After Dark

Příspěvek od zvalova »

Zdravím všechny a chtěla bych poprosit o radu ohledně mých dvou orchidejí:
- Fdk. After Dark SVO Black Pearl FCC/AOS
- Fdk. After Dark Sunset Valley
Ani jedna z nich na podzim neshodila zcela úplně listy, takže jsem zálivku jenom omezila a chystala jsem se přestat zalévat od konce prosince a vynutit "dormanci". Všimla jsem si potom, že u obou Fdk. na posledních pahlízách raší něco, co mě přijde spíše jako květní výhon. Teď tedy nevím, jak dál postupovat, jestli přestat zalévat nebo pokračovat alespoň s omezenou zálivkou. Obávám se, že pokud rostliny neprojdou "dormancí" , tak nebudou dostatečně silné na to, aby na jaře zahájily nový růst nebo nové pahlízy budou slabé a na druhou stranu zase - pokud skončím se zálivkou - co se stane s tím, co tam raší?
Obě rostliny mám asi jen rok, přišly mi před rokem ještě když měly klidové období, takže zkušeností moc nemám. Před tím jsem podobné orchideje nepěstovala - mám na mysli orchideje "catasetum" apod.
Přílohy
IMG_20230118_093413.jpg
IMG_20230118_093449.jpg
IMG_20230118_093435.jpg
cheron

Re: Fredclarkeara After Dark

Příspěvek od cheron »

Ja by som zalieval. Po odkvitnutí zálievku postupne obmedzíte a nastane obdobie kľudu. Tým, že rastl. boli pred tým pestované v skleníkoch, sú navyknuté na iné podmienky. Postupne sa to vyrovná.
zvalova

Příspěvek od zvalova »

FDK After Dark Black Pearl.jpg
Děkuji za odpověď a za radu. Teď se ale ukazuje, že květní výhony to asi nebudou - začínají vyrůstat nové kořínky, takže raději nezalívat? Poslední zálivka byla na konci prosince a pak jsem jen občas trochu rosila. Pokud se tedy jedná o nové hlízy, mám obavy zvlášť o tu, která vyrůstá hodně vysoko (označeno šipkou). Nevím, jestli se mě podaří při přesazení posadit hlízy do substrátu tak, aby kořínky nové hlízy byly na úrovni substrátu.
Přílohy
FDK After Dark Sunset Valley.jpg
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paphio »

Opatrně zalívat se má začít teprve, až jsou kořínky několik cm dlouhé. Jinak shnije. Klidně se zálivkou měsíc počkejte.
Odpovědět