Catasetum pileatum

Catasetum, Cycnoches, Cymbidium, Mormodes ...
Odpovědět
samamalo

Re: Catasetum pileatum

Příspěvek od samamalo »

A fčil vážně, prošel jsem si vlákno ať se neptám, na to, co už tu bylo. Našel jsem poznámku , že v Roezlianě č. 39 je článek o pěstění pileata v bytových podmínkách. Laskovostí kolegy z Moravy mi byla tato doručena. No...... pěstitelka z Mnichova , protože bylo horko přestala konrolovat množství vody při zálivce, protože si myslela, že se vypaří, kytky rostly a kvetly. Za tři měsíce zjistila, že stoji do půlky květináčů ve vodě. Nastal údiv, že neshnilo. Myslim, že mohla alespoň trochu popsat zahradníkův rok.
Kolegovi z Moravy se omluvím, že jsem ho honil.
Zdenka

Příspěvek od Zdenka »

V plném růstu snesou vody docela hodně, ale tohle mne taky překvapuje. Asi to byla trochu i klika, zkoušet to raději nebudu
EvaJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EvaJ »

samamalo píše:A fčil vážně, prošel jsem si vlákno ať se neptám, na to, co už tu bylo. Našel jsem poznámku , že v Roezlianě č. 39 je článek o pěstění pileata v bytových podmínkách. Laskovostí kolegy z Moravy mi byla tato doručena. No...... pěstitelka z Mnichova , protože bylo horko přestala konrolovat množství vody při zálivce, protože si myslela, že se vypaří, kytky rostly a kvetly. Za tři měsíce zjistila, že stoji do půlky květináčů ve vodě. Nastal údiv, že neshnilo. Myslim, že mohla alespoň trochu popsat zahradníkův rok.
Kolegovi z Moravy se omluvím, že jsem ho honil.

ta pahlíza, co je na obrázku, má nějaké kořeny ? Omlouvám se, ale v záplavě jiných vzkazů, jsem se u té vaší přestala orientovat. Nejvíc bych se teď bála hniloby podle těch hnědých fleků. Někdo to řezal docela razantně. Chce to pozorovat, zda se to nešíří a podle toho rozhodnout. Poškozené místo se dá také zasypat skořicí, to je taková rychlá první pomoc při poškození rostliny - doma ji má snad každý. Tipla bych si, že se tlačí nový výhon - keiki. Pokud ano, je potřeba tu keiki udržet u rosltiny co nejdéle to půjde, aby měla alespoň nějaké kořeny a pak teprve oddělit od této pahlízy. Bude to boj na delší dobu.
Zdenka

Příspěvek od Zdenka »

Na tohle používám prostředek, který se jmenuje Desident Cavicid. Já vím, zní to šíleně, používají to zubaři na desinfekci nástrojů. Ale mám to fakt vyzkoušené, na hnilobný fleky to funguje dobře a kytky to nepoškozuje.
kvusta

Příspěvek od kvusta »

Kde se taková věc sebere? Může to mít např. můj běžný sériový zubař? :P
Martina
Zdenka

Příspěvek od Zdenka »

Koupíš to v lékárně
samamalo

Příspěvek od samamalo »

Ta desinfekce Vás napadla v souvislosti s nekrotickými skvrnami na pahlíze ? Je to zaschlé a dál se to nešíří, ovšem může nastat katastrofa až přijde voda.
To že se objevil pupen nyni je normální jev nebo zpravidla to vydrží až do jara a pak se to rozjede ?
Zdenka

Příspěvek od Zdenka »

Já to původně koupila na desinfekci nůžek. Ale při nějaké příležitosti jsem propadla čirému zoufalství a použila na rostlinu. Zafungovalo to, tak to používám. Specielně u Catasetum incurvum se mi stalo, že mi přišla pahlíza s černými fleky. Tímhle jsem to zastavila, propadlo se to trochu a zaschlo. Dál se to nešířilo a nová pahlíza je zdravá a letošní taky. Takže dva roky a drží se čistá
Zdenka

Příspěvek od Zdenka »

Já bych ten pupen teď asi nijak v růstu nepodporovala. Je vysoko a kdo ví, jestli to není nějaká setrvačnost ještě z doby, kdy byla rostlina kompletní a nerozdělená. To netuším. Ale tohle období už je fakt pozdní. Nechala bych ji v nějakých mírně teplých podmínkách a na sucho. Pokud bude chtít rašit dál, bude jí to ještě fat dlouho trvat. A s nějakým rosením bych byla hodně opatrná. Teď nic a pokud by narašila - no, co k tomu říct, já bych fakt čekala na ty kořeny. Ale víte jak to je. Co pěstitel, to názor.
samamalo

Příspěvek od samamalo »

No k věci kytky má, ale parádní.
Nerosím , jižní okno teplota 18-20 v noci, přes den, co to dá. Jen padaly názory, že pokud se to bude hodně scvrkávat, tak na položít na mech. A nebylo tam nic začalo se to vyvíjet až nyní a pořád to nabývá.
Odpovědět