Orchideje Čr a Sr

Byli jste na přírodních stanovištích a chcete se o svoje zážitky podělit? Chystáte se na cesty a sháníte informace?
Odpovědět
DejF
Kontaktovat uživatele:

Re: Orchideje Čr a Sr

Příspěvek od DejF »

olaw píše:To bych rád viděl, jaké fotografie toho sklenobýlu vznikly. :mrgreen: Jak už jsem psal výše, je to můj sen, vidět tuhle zcela mykotrofní orchidej na živo. S hněděncem zvrhlým to je pro mě ta nejbizarnější v čechách rostoucí orchidej. No, vzdávám hold přírodě za takovýhle kousky.
Neottianthe cucullata je také velmi nádherná. Možná by se dala někde koupit ne?

No, potom, co jsme tam pili, jsme měli trochu strach, jestli ještě vůbec něco nafotíme :mrgreen: (pro ty mladší, co již nevládnou azbukou - Kvas lidskyj chlebnyj; No1 v Belarusi).

Ale na cestě nás nic nepřejelo a něco se nafotilo...

Jestli se dá Neottianthe cucullata někde sehnat nevím, mám jen pár rupikol a jinak kytky nepěstuju, ale fotím venku ;). To je pro mě zábavnější.

A ještě něco málo z evropských orchidejí...

03 Ophrys holoserica
04 Ophrys incubacea
05 Ophrys bertolonii
Přílohy
01.jpg.JPG
02.jpg.jpg
03.jpg.JPG
04.jpg.JPG
05.jpg.jpg
DejF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DejF »

06 Serapias istriaca
07 Serapias lingua
08 Nigritella rhellicani
09 Orchis coriophora ssp. fragrans
10 Listera cordata
Přílohy
06.jpg.JPG
07.jpg.JPG
08.jpg.jpg
09.jpg.jpg
10.jpg.jpg
olaw
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olaw »

Tak ten bradáček srdčitý Vám od srdce závidím :o . Tohle je jedna z top orchidejí, které bych chtěl vidět na stanovišti.
Ten vstavač štěničný. Zkoušel jste, jestli je opravdu cítit po štěnicích? Jinak Vám ty výlety opravdu závidím. Já jsem teprve v začátcích, ale taky se pomalu rozkoukávám. :D
DejF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DejF »

olaw píše:Ten vstavač štěničný. Zkoušel jste, jestli je opravdu cítit po štěnicích?

Ne, tenhle voněl po vanilce ;). Ale to je tím, že to je poddruh fragrans. Jinak nominátní poddruh opravdu páchne, ale jestli po štěnicích, to nevím. K těm jsem nečuchal, tak nevím, jaký odér vydávají :(.
Karlos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karlos »

Štěničný kdysi rostl na Slovensku podle knihy od Procházky a Velíska. Není tam ještě někde?
pavelheger
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelheger »

Karlos píše:Štěničný kdysi rostl na Slovensku podle knihy od Procházky a Velíska. Není tam ještě někde?

Karlosi, ještě na několika málo lokalitách na jihozápadním Slovensku roste.
Hezký den
Pavel
DejF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DejF »

olaw píše:Takových tořičů. U nás v Čechách by měl růst už jenom Ophrys insectifera, jinak vše na Moravě. A nemůžu potvrdit, jestli je jich tam taky tolik, jako u vás na Slovensku. Je to fakt paráda. Tak co moraváci, máte tam taky tolik tořičů????

Před dvěma lety byl objeven jeden exemplář Ophrys apifera v Českém středohoří. Jak se tam dostal není jasno. Byl-li tam i letos nevím a ani jsem to nezjišťoval. To je on:
Přílohy
ophr_apifera27.jpg
ophr_apifera30.jpg
olaw
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olaw »

Je nádherný. Doufám, že se mi taky povede nějaké nafotit. Ophrys insectifera jste fotil? Na ten se taky letos chystám.... :ugeek:
DejF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DejF »

olaw píše:Je nádherný. Doufám, že se mi taky povede nějaké nafotit. Ophrys insectifera jste fotil? Na ten se taky letos chystám.... :ugeek:

Jo, ten se - než člověk najde první - blbě hledá. Tořiče jsou většinou dobře vidět, ale tohle jsou takové potvory mrňavé... chce to najít první, pak už to jde samo.
Přílohy
ophr_insectifera05.jpg
ophr_insectifera03.jpg
ophr_insectifera02.jpg
olaw
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olaw »

Je nádherný. Štěstí, že u nás roste tak krásný tořič. Už se těším na jaro. :D
Odpovědět