Miladka píše:Moc pěkná zimní zahrada. Já jsem akorát ve fázi, kdy se snažím manžela přesvědčit o její realizaci, ale tomu se do toho moc nechce- prý by to stálo moc peněz za realizaci a následně za topení. Ale pro orchideje a vlastně i jakékoliv jiné rostliny to musí být prostě super. Radši bych zimní zahradu úplně oddělenou od bydlení a přemýšlím nad tím, že by se tam udržovla nižší teplota jen ma okolo 10 stupňů- je možné, že tento prostor vyhřeje sluníčko ve slunečných dnech aspoň na těch cca 15-18 stupňů tak, aby si tam mohl člověk na chvíli sednout a relaxovat?
Peníze budou a my nebudem- je potřeba vysvětlit manželovi
Mě připadá ZZ z bytu a propojená docela dobré řešení i po několika letech provozu. Letní maxima trochu sníží byt, kdy stěny absorbují část tepla. Pak není přes den nutné větrání a v ZZ se udrží vyšší vzdušná vlhkost. Nyní ZZ u mne vyhřeje ložnici na 25°C přes den, takže když jdeme spát je tam tak okolo 21°C a do rána asi 17°C po oddělení pouhým závěsem. V obýváku máme nyní 19°C a tak přitopím pouze tam a radiátory do ZZ a v ložnici jsou zatím stále zavřené.
To zimní slunce bych nepřeceňoval. Jednak svítí málo hodin, jednak když je nízko tak mu stíní kde co. Jak píšete 10°C tak myslím že je málo druhů orchidejí které by dlouhodobě tolerovaly tuto teplotu ve dne i v noci. Určité přitápění je nutností.