Vanda

Ascocentrum, Doritis, Phalaenopsis, Renanthera, Rhynchostylis. Vanda …
Odpovědět
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Re: Vanda

Příspěvek od Paphio »

Viděl jsem orchideje pěstované bez substrátu ve sklepě při umělém osvětlení a ve výstavní kvalitě. Jde to všelijak. Pěstování bez substrátu ovšem k optimálním výsledkům požaduje vysoce kvalitní (demineralizovanou) vodu, to je kvalitnější než z osmózy. Pochopitelně s nepatrným přídavkem hnojiv. Jde to i něco mezi tím, použít na Vandy větší košík jen s několika většími kusy dřevěného uhlí, to jsem viděl na farmě v tropech.
ajka.26

Příspěvek od ajka.26 »

Paphio píše:Viděl jsem orchideje pěstované bez substrátu ve sklepě při umělém osvětlení a ve výstavní kvalitě. Jde to všelijak. Pěstování bez substrátu ovšem k optimálním výsledkům požaduje vysoce kvalitní (demineralizovanou) vodu, to je kvalitnější než z osmózy. Pochopitelně s nepatrným přídavkem hnojiv. Jde to i něco mezi tím, použít na Vandy větší košík jen s několika většími kusy dřevěného uhlí, to jsem viděl na farmě v tropech.

hm... to bych mohla zkusit.... zatím jim dávám pouze destilovanou vodu jak do zkumavky, tak rosím... čekám až zaprší (což vidím tak po víkendu), ale s tím dřevěným uhlím je to dost zajímavé... dřevěné uhlí přidávám do substrátu všem orchidejím, tatínek říkal, že to částečně i dezinfikuje a pročišťuje ten substrát...
zaruba

Příspěvek od zaruba »

Dřevěné uhlí je super, k tomu se připojuji. Koupit kusové do grilu( nikoli to lisované pelety), nadrtit kladivem na potřebnou frakci a prosít prach. Jen kdyby to nebylo tak pracné a člověk je po tom jako kominík :)
ajka.26

Příspěvek od ajka.26 »

zaruba píše:Dřevěné uhlí je super, k tomu se připojuji. Koupit kusové do grilu( nikoli to lisované pelety), nadrtit kladivem na potřebnou frakci a prosít prach. Jen kdyby to nebylo tak pracné a člověk je po tom jako kominík :)

tak to velmi dobře znám... tohle jsem dělala v bytě v Praze :lol:
Odpovědět