Hnojenie

Jak často, jak moc a čím zalévat, rosit či hnojit ...
Odpovědět
Věra
Kontaktovat uživatele:

Re: Hnojenie

Příspěvek od Věra »

Mílo,
kdybys viděl jak jsem to pečlivě přebírala a sušila,ale nevadí já to použiji na pelargonie a tam je to bez problémů.
Věra
Mila.J
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mila.J »

Věro, pokud chceš přidávat do substrátu, tak je samozřejmě sušení podmínka. Dřív jsem také trochu přidával kravského a pak koňského. Už to ale nedělám. Jsou s tím spíš problémy. Zvyšuje to náchylnost substrátu k plísním a houbám, také jako jemné částice urychlují sléhání a rozklad.
V zálivce řádně překvašený, bězně čerství trus, už tyhle problémy až tak nemá. Samozřejmě před konečným použitím řádně naředit.
Věra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Věra »

Dobře budu se držet jen zálivky.....
HAKI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HAKI »

Mila.J píše: Jednu podobnou tabulku jsem tu také dával.

Víš kde byla ta tvoje proklatá tabulka ? V cymbidium Tak ji semka ještě dávám a ještě jednu svoji a mám z toho teď guláš. ;)ještě tě poprosím z jaké je to knihy-ta tvoje tabulka?

Obrázek
Přílohy
skenovat0021.pdf
(51.73 KiB) Staženo 331 x
HAKI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HAKI »

Už jsem tu tabulku asi našla .No přečtu si to .
http://www.brambor.info/zahradkari/Pest ... hradce.pdf
Mila.J
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mila.J »

Haki, jo, je to z toho časopisu. Máš tedy přehled a trpělivost. Podobných tabulek mám jistě po různých knihách a časopisech víc. Mohl bych ještě nějaké dohledat, smysl v tom nevidím. Co si pamatuji, tak tam jsou obvykle rozdíly v intencích co jsem uváděl. Je to pochopitelné. Rozdíly budou v množství přistýlky, stáří hnoje. Pokud se posuzuje váhové množství, tak obsah vody bude hrát velikou roli. Vlastně rozdíl váhy čerstvého a napůl vyschlého hnoje je velký. Přesný popis vzorků obvykle chybí.
V zásadě se obsah jednotlivých živin vždy pohybuje kolem jednoho procenta. podle druhu hnoje a zkoumané živiny( 0,2-2%, vyjímečně i za tyhle meze).
HAKI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HAKI »

Mila.J píše:Haki, jo, je to z toho časopisu.

Co je na netu si člověk vyhledá.Jen musí vědět co a kde hledat. Ta tvoje tabulka mě překvapila ,nevěděla jsem že to takto jde. No v pohodě. ;)
Mila.J
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mila.J »

Haki, nechápu, co Tě mohlo překvapit. Žádné tajnosti to nejsou, spíš standartní rutina. Těchhle informací je různě více, no pravda, trochu se liší. Doteď jsem se řídil při dávkování výluhu slepičáků jen tím, teď budu zohledňovat měření vodivosti. I když u anorganických hnojiv pořád přikládám větší váhu výpočtům.
HAKI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HAKI »

Mila.J píše:Haki, nechápu, co Tě mohlo překvapit.

Že se dá použít skoro vše.Jako od králíka ,ovce, husy ,kachny .To teda koukám. Teď mě napadá taková blbost i od papouška by to šlo .Četla jsem že v domovině spadne a uhyne do kytek ledacos . Brouci , motýly i ptáci ještěrky. To neznamená že to budu dělat taky :lol:
Mila.J
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mila.J »

Od papouška, to by se jistě museli cítit jako doma.
Nevím, jestli je ale nutné provádět u orchidejí až kdovíjaké experimenty. Ten hovězí a slepičí, nebo jiných ptáků je běžné. Kdo má zájem patrně si sežene. Tabulku přikládám jako obecnou informaci. Nenapadlo mne, že by chtěl někdo zkoušet až kdovíjaké hnoje. V zásadě ale neznám moc racionálních důvodů proč ne.
Standartně uváděné hodnoty jsou pro potřebu výpočtů dávek na pole. A kvalita posuzovaného hnoje by měla tomu odpovídat. Posuzování čistých čerstvích vzorků, vhodnějších pro přípravu výluhu na orchideje, asi nikdo jen tak zkoumat nebude.
Odpovědět