Tak dávám k posouzení svoje pafíčko Paph.appletonianum .Myslím že už se asi víc nerozvine- možná víc ztuhne. No pro porovnání to snad bude stačit. Barvevně -fotky mohou být hodně zkreslený- tak foto celé rostliny je asi to nejvíc barevně podobno skutečnosti.Jak tady probíráme vhodnou nádobu-květník atd.Tak toto pafíčko jsem si chtěla dát do větší plastový misky-jak to má někdy i pan Klát.Protože se mě to líbí. Pak neseženete ten pravý rozměr ,nebo vůbec neseženete a nebo se vám kořeny vůbec nechtějí rozplétat do jiného tvaru misky - tak to je nakonec v tom v čem je.
Moc pěkný květ (se širokými petaly) na dlouhém stvolu. Celkově je appletonianum robustnější než hainanense, ale v květech velký rozdíl není. Výrazně odlišné je zbarvení listů. Je to dosti variabilní druh díky velkému rozšíření.
Právě jsem to chtěla napsat -nejlepší je ta stopka je 43cm dlouhá.Vždycky jsem koukala u Paphia že má někde květ a kytka je v nedohlednu.Tak já to mám taky tak. Jinak je to hodná kytička, dobře roste - v mých podmínkách více náročná na zálivku.
olaw píše:Do jakých teplot se hodí? Začínám nad ním čím dál víc přemýšlet. Je naprosto nádherný......
Nevím jak p.Klát pěstuje-protože pafíčko je od něj. Já si počínám takto- Paph appletonianum -výskyt Thajsko ,Kambodža ,Laos ,Vietnam a Hainan Island (Čína) Rostou od 400 do 1500 m.n.m.prý stačí jen 2měsíce k indukci na květ .Posílám tabulku z meteorologické stanice Thajsko z 640m.n.m. AVG-max a min teploty-Diurnal range-teplotní rozdíl .Takže tak nějak .Řídím se tím poklesem kam až jít teplotně u mě je to do těch 13-14°C .Tak vytápím skleník v zimě.Ta tabulka je jen jako "berlička "k pěstování -nemusí se otrocky napodobovat. Ale tak nějak.
olaw píše:Do jakých teplot se hodí? Začínám nad ním čím dál víc přemýšlet. Je naprosto nádherný......
Nevím jak p.Klát pěstuje-protože pafíčko je od něj. Já si počínám takto- Paph appletonianum -výskyt Thajsko ,Kambodža ,Laos ,Vietnam a Hainan Island (Čína) Rostou od 400 do 1500 m.n.m.prý stačí jen 2měsíce k indukci na květ .Posílám tabulku z meteorologické stanice Thajsko z 640m.n.m. AVG-max a min teploty-Diurnal range-teplotní rozdíl .Takže tak nějak .Řídím se tím poklesem kam až jít teplotně u mě je to do těch 13-14°C .Tak vytápím skleník v zimě.Ta tabulka je jen jako "berlička "k pěstování -nemusí se otrocky napodobovat. Ale tak nějak.
HAKI píše:Tak dávám k posouzení svoje pafíčko Paph.appletonianum .Myslím že už se asi víc nerozvine- možná víc ztuhne. No pro porovnání to snad bude stačit. Barvevně -fotky mohou být hodně zkreslený- tak foto celé rostliny je asi to nejvíc barevně podobno skutečnosti.Jak tady probíráme vhodnou nádobu-květník atd.Tak toto pafíčko jsem si chtěla dát do větší plastový misky-jak to má někdy i pan Klát.Protože se mě to líbí. Pak neseženete ten pravý rozměr ,nebo vůbec neseženete a nebo se vám kořeny vůbec nechtějí rozplétat do jiného tvaru misky - tak to je nakonec v tom v čem je.
HAKI, moc se povedlo. Hezké vybarvení a ta velikost ... o jé, jsem ráda, že na těch svých parapetech mám prcka