Karlos: Myslím, že v tomto případě to popsala zcela přesně P. Zdenka. Nastalo to z přelití a z přeplnění listů vodou. Dosti mne překvapilo, že ty listy byly ze spodu "sklovité" jakoby průhledné skoro celé. Myslel jsem že o ně přijdu. Nakonec se ale naprostá většina ploch vrátila do normálu, pouze část listu se nevratně zničila. Ta byla během dne nejvíce na slunci. Někdy se mi stalo že praskla pahlíza což se z přelití stává i u kaktusů. Prostě všeho moc škodí.
To hnojení bude mít vliv na stav a pevnost pletiva, to ano. Ale poučil jsem se z předchozích roků a vyřadil jsem Kristalon květ a plod a nahradil ho hnojivem na orchideje s poměrem NPK 4-4-7. Ještě ho střídám s Plantelou 6-12-10. Tím jsem snížil dusík cca na 1/4 oproti Kristalonu. Hnojím ale příležitostně a většinou pouze poloviční koncentrací. Vzrůstné druhy jako Stanhopeje a C. dayanu ale více. Listy byly letošní a doufám, že vyhnané dusíkem nebyly. To hnojení jsem změnil zejména kvůli tomu D. senile. Jo rostlina D. senile roste skvěle a tlačí mi dokonce 12 nových výhonů. Roste jak ten největší plevel a ty podmínky u mne mu sedly tak že se nedá nijak zničit

. Díky tomu se asi ani nepokouší o rozmnožování

. Z míry ho nevyvedlo ani 7 měsíců sucha

.