cosi s listama

Jak se bránit těm co ničí Vaše úsilí?
Odpovědět
Moony

Re: cosi s listama

Příspěvek od Moony »

Nedávno jsem se tu ptala na karanténu, a tím jsem to asi přivolala... :shock: :lol:

Na mém phalíku se objevilo toto, mechanické poškození to určitě není, v době nákupu to tam nebylo.
Mohla by to být plíseň, nebo bakteriální infekce, nebo...?
Rostlina je jinak v dobré kondici, napadený je jen jeden list, žádná z rostlin v místnosti to nemá.

Je možné, že někde v sekci o nemocích bych odpověď našla, ale bohužel prokousat se desítkami stránek by mi trvalo několik dní, a pokud je na ty fleky nějaký přípravek, chtěla bych ho koupit co nejdřív, evidentně se to rozlézá docela rychle.
Prosím poraďte.
Přílohy
P1160421 (kopie).JPG
P1160424 (kopie).JPG
Martina
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paphio »

Uříznout daleko do zdravého, ránu zaprášit dřev. uhlím nebo skořicí.
Moony

Příspěvek od Moony »

Děkuju Paphio!
A raději i něčím stříknout, pro jistotu, nebo to bude stačit?
A o co tedy vlastně jde?
Martina
Moony

Příspěvek od Moony »

Ještě dodám, že po opravdu bedlivé prohlédce jsem objevila začínající skvrny i na dalším listu, šly tedy pryč oba. Pokud by se to objevilo postupně na všech listech, asi o kytku přijdu že?
Martina
Karlos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karlos »

Pokud tam pod lupou nenajdete přitisklé(placaté) červené roztoče, může jít o projev virózy.
virens
Moderátor

Příspěvek od virens »

Moony, myslím, že to bylo docela předčasné řezat. To je až poslední možnost. Stačí většinou na pár flíčků udělat kašičku z postřiku např. Dithane, Acrobat, Thiram Granuflo, Rovral ten je už tekutý. a natřít flíček plus 10mm kolem. Je to jak po neštovicích ale list to přežije. Jinak preventivně lehký postřik širokopásmovým fungicidem dvakrát do roka.
Moony

Příspěvek od Moony »

Karlosi a virensi, děkuju. Jak jsem to objevila na dalším listu, tak bych to asi stejně řízla, i když pokud má Karlos pravdu, stejně jsem si moc nepomohla.
Po zkušenostech, které jsem popsala v tématu o karanténě, jak jsem si zavlekla nemoc a následně musela vyházet všechno, už mám hrůzu z toho, že si zas něco podobného zavleču... ale to by člověk nemohl asi pěstovat nic :(
Martina
cheron

Příspěvek od cheron »

U Brassie na mladom liste dozrievajúcej pahľúzy sa objavili čierne "dierky" (akoby vypálené) a vtlačené do listu zo spodnej strany. Počas mojej neprítomnosti (3 týždne) bola Brassia v dosť vlhkom substráte, aby to "prežila"... Môže to byť spôsobené nadmernou vlhkosťou, alebo ide o niečo iné ? V izbe bola po celý čas teplota asi tak okolo 15-16 °C
Prikladám fotky listu zo spodnej, ale aj hornej strany - pre istotu som napadnutú časť odrezal.
Přílohy
IMG_20160111_151300.jpg
IMG_20160111_151347.jpg
virens
Moderátor

Příspěvek od virens »

cheron, vypadá to na nějakou houbu. Ta častěji útočí zespodu listu. I mokrý list a chladno. Často tady někteří píší "může to být bakterióza?"
Bakterióza se pozná podle měkké tkáně která docela páchne a dost těžko se s ní bojuje neboť to napadení jde velice rychle.
Někdy to trvá jen týden a je po rostlině. Nejčastěji u Phalaenopsisů bakterióza středu rostliny.
cheron

Příspěvek od cheron »

Virens:
List teda mokrý nebol - len substrát bol dosť vlhký. Ale už som ho nechal vyschnúť. Uvidím, ako sa situácia vyvinie ďalej.
Odpovědět