ESTRACA píše:Míra píše: Tady je loni vyfocený květ.
Odkiaľ pochádza? Ľutujem, ale to určite nie je L. autumnalis. Práve u tejto laelie je charakteristické, že labelo nemá výrazné čiary, skôr drobné škvrny. Kvet na fotografii sa dosť podobá na kríženec L. anceps x L. superbiens. Tie moje hybridy sú robustné rastliny s dlhou stopkou kvetenstava a charakteristickým žilkovaním. Miro.
Kříženec to není leda tak přírodní. Je to sběr v Mexiku, a mám to od kamaráda, který tam byl.
To je možné, pretože práve tento hybrid, ktorý uvádza ako možný už Halbinger vo svojej knihe, neskôr nazvali ako nový druh, Laelia halbingeriana. Bolo o tom viac diskusií, ja som prispel mojim vlastným hybridom. V prírode by sa mal nachádzať v nejakom odľahlom údolí štátu Oaxaca (tam som sa nedostal). Preto som sa pýtal na pôvod. Okrem toho som kedysi objavil v BZ Nitra jednu rastlinu označenú ako L. superbiens a to určite ona nebola, tiež to mohol byť jedine tento hybrid. Možno z rovnakého zberu?... Miro.
ESTRACA píše:To je možné, pretože práve tento hybrid, ktorý uvádza ako možný už Halbinger vo svojej knihe, neskôr nazvali ako nový druh, Laelia halbingeriana. Bolo o tom viac diskusií, ja som prispel mojim vlastným hybridom. V prírode by sa mal nachádzať v nejakom odľahlom údolí štátu Oaxaca (tam som sa nedostal). Preto som sa pýtal na pôvod. Okrem toho som kedysi objavil v BZ Nitra jednu rastlinu označenú ako L. superbiens a to určite ona nebola, tiež to mohol byť jedine tento hybrid. Možno z rovnakého zberu?... Miro.
I to je možné. Obávám se, že lokalitu už nezjistíme, protože kámoš si nálezy nezapisoval a je to skoro 20 let, takže pochybuji, že si vzpomene. Koukal jsem na ni na youtube a myslím, že to opravdu bude L. halbingeriana.
No ja som tam končil asi pred 20 rokmi. Lokalita ma až tak nezaujíma, tú som určil más o menos (+,-) z iných popisov a myslím, že ide o jediné údolie. Skôr by ma zaujímalo, kto bol ten cestovateľ (samozrejme cez SZ) a či spolupracoval s M. Č., teda či tá rastlina sa mohla dostať aj do BZN. Miro.
Estraca: Mě bude zajímat až Vám jednou vykvete ta vzkřišovaná atrorubens jestli bude opravdu tmavá jako v té knize. Dnes jsem se po ní poohlédl u prodejců. V nabídce ji má MSB orchideen. de. Z "poctivosti" k nabídce dali i snímek květu. Ten je ale snad ještě světlejší než Mírova fotka květu. Otrávilo mne to natolik že jsem dále již nehledal. V nabídkách se objevovat bude ale jak znám dnešní obchodníky tak to z 80ti% bude maximálně autumnalis . Takže ztráta času a škoda peněz.
Nehovorím o nej ako o atrorubens, to by som tvrdil iba o konkrétnom klone od Halbingera. A ten to asi nebude. Ja ju mám označenú ako veľkokvetú. Teraz sú ale kvety rovnakej veľkosti, ako L. gouldiana. Tmavá je.
Asi by bolo najlepšie spraviť fotku spolu s L. gouldiana, no neviem, či sa mi to podarí bez veľkého rizika poškodenia. Miro.
Uznávam, je naozaj pekná. Videl som mnoho kvetov a táto patrí medzi najlepšie. No a v porovnaní s gouldianou bol prvý odhad nesprávny. Kvety sú väčšie ako má gouldiana. Vľavo L. aut., vpravo L. goudiana. Všimnite si prítomnosť žiliek v labele L.g.
Hezké jsou obě, každá trochu jinak . Já Srovnával s goudianou tu formu od San Lucas z té knihy, nikoli tu Vaši. Můžu se zeptat z jakého zdroje máte tu Vaši autumnalis?