Mexické laelie

Brassavola, Cattleya, Encyclia, Epidendrum, Laelia, Rhyncholaelia, Sophronitis …
Odpovědět
ESTRACA

Re: Mexické laelie

Příspěvek od ESTRACA »

Ja náhodou viem. Ale ktorá??? Alba, semialba, typická...?
Bol som tam veľa krát, aj služobne. Je to práve centrum výskytu v štáte Veracruz. Takže je toho tam dosť. A samozrejme zberatelia z oblasti majú rastliny aj z iných častí Mexika. Takže aj to, čo sa odtiaľ dostalo k nám, nemusí byť nič typické pre oblasť, ani nespomínam variabilitu. Niekoľko rastlín odtiaľ mám.
Miro.
zaruba

Příspěvek od zaruba »

ESTRACA píše:Ja náhodou viem. Ale ktorá??? Alba, semialba, typická...?
Bol som tam veľa krát, aj služobne. Je to práve centrum výskytu v štáte Veracruz. Takže je toho tam dosť. A samozrejme zberatelia z oblasti majú rastliny aj z iných častí Mexika. Takže aj to, čo sa odtiaľ dostalo k nám, nemusí byť nič typické pre oblasť, ani nespomínam variabilitu. Niekoľko rastlín odtiaľ mám.
Miro.

No já mám od Fortin de las Flores odnož z importu. Podle toho co píšete tak nezbude čekat na to až vykvete :cry: Nevěděl jsem že se u tohoto města vyskytují všechny které popisujete.
ESTRACA

Příspěvek od ESTRACA »

Uschol aj posledný semeník self L. gouldiana. Zelený je iba z opelenia s L. anceps, ale ten má iba 3 týždne.
Miro.
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paphio »

Vypadá to, že by se mohly udržet semeníky gouldiany s C. leopoldii a L. speciosa. U křížení Encyclia cordigera v. alba vypadaly semeníky nadějně, ale teď všechny žloutnou (x E. mariae, L. autumnalis v. alba). Některá křížení se podaří až po mnoha marných pokusech.
ESTRACA

Příspěvek od ESTRACA »

U mňa na L. gouldiana zasa nič nezostalo. Najdlhšie vydržalo opelenie s L. autumnalis Ana Lilia, cca 3 mes.
Toto je doba kvitnutia všetkých mex. laelií. Doplnil som aj výšku, v ktorej rastú.
Kv. L.de Mex. re.jpg

Miro.
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paphio »

Semena x speciosa a x leopoldii jsou již vyseta, zatím nemám zprávu zda klíčí. Velký semeník na tenebrose obsahoval bohužel sterilní semena.
zaruba

Příspěvek od zaruba »

Paphio píše:Semena x speciosa a x leopoldii jsou již vyseta, zatím nemám zprávu zda klíčí. Velký semeník na tenebrose obsahoval bohužel sterilní semena.

Budu držet palce aby to vyrostlo. S těmi orchidejemi je to fakt na dlouho. U kaktusů po naroubování kvetou i dva roky staré semenáče. Pravokořenné tak za 5-6 roků, ale některé druhy i po 10ti.
ESTRACA

Příspěvek od ESTRACA »

Už som vrúbľoval všetko možné, ale orchidey ešte nie. Že by som to skúsil?
Miro.
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paphio »

Zkuste to s tou Camilou(??)
ESTRACA

Příspěvek od ESTRACA »

Myslím, že u orchideí by to bola zbytočná práca. Veď aj v prípade úspešného zrastu (o čom pochybujem) by výživa z podpníkovej rastliny prestala vzhľadom na odumierajúce korene starších pahľúz. Možno by to poslúžilo pri záchrane tej spálenej L. aurea.
Miro.
Odpovědět